Vágólapra másolva!
Semmit sem nyert az 5 másodperces időbüntetést érő manőverrel, és mérges, amiért később nem lengették a kék zászlókat az előtte haladó lassabb autóknak. Vettel nem csalódott amiatt, hogy képtelen volt tartani az iramot Rosberggel.

A Ferrarinak megvolt az esélye, hogy mindkét versenyzője dobogós legyen az Európa Nagydíjon, de Kimi Räikkönen végül csak 4. lett azután, hogy a 21. körben, az élmezőny kerékcseréinek lebonyolítása után még 2. volt. A frissebb gumikon haladó Sebastian Vettelt maga engedte el, de Sergio Pérezt nem tudta maga mögött tartani.

A mexikói pilóta az utolsó körben előzte meg a Ferrarit, ám ez lényegében nem számított, ugyanis a finn korábban 5 másodperces időbüntetést kapott a bokszutcába vezető vonal keresztezése miatt. A kihágást akkor követte el, amikor a bokszba tartó Daniel Ricciardót követve túl későn vágott ki a szélárnyékból, és mind a négy kerekével áthajtott a fehér csíkon, ami tilos.

"Ezzel semmit sem nyertem" - fortyogott. "Sajnos büntetést kaptam miatta, ezért megpróbáltam tartani az 5 másodperces távolságot az üldözőmtől."

Räikkönen az időbüntetést mellett 2 büntetőpontot is kapott az F1-es jogosítványába,

így 5-nél jár a tizenkét hónapos periódusban (akinek kigyűlik 12, automatikusan eltiltják egy futamról).

A pontos vétség

Räikkönen az FIA Nemzetközi Sportkódex L függelékében a IV. fejezet 4. cikkelyét sértette meg. Ennek értelmében a különleges esetek kivételével tilos keresztezni a bokszutca bejáratát a pályától elválasztó vonalat.
Räikkönen sokat bosszankodott. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Ez nem sikerült neki: Pérez a 8 körrel frissebb lágy gumikon a célig fokozatosan ledolgozta a kezdetben 9 másodperces hátrányát. Räikkönen nem csak emiatt volt bosszús, amint a közvetítésbe bevágott rádióforgalomból is kiderült.

"Aki a büntetéseket osztja, a kék zászlókat is elővetethetné" - mondta. "Csalódott vagyok. Nehéz hétvége volt, nem jelentett mókát, de nem történt katasztrófa."

Räikkönen több ízben káromkodott a rádión futam közben. Először az autójára ragadt kék műanyag szatyortól borult ki kissé, majd a kék zászlókat hiányolta, és az sem tetszett neki, hogy a rádiókorlátozás miatt a mérnöke nem segíthetett neki egy technikai probléma megoldásában.

Vettel nem csalódott

Vettel különösebb nehézség nélkül szerezte meg a 2. helyet, miután a hátsó gumikkal küszködő Daniel Ricciardót hamar megelőzte, s később Räikkönen elengedte. Hátránya meghaladta a 16 másodpercet a győztes Nico Rosberggel szemben, azonban így sem csalódott.

Räikkönen nem tudott Vettel mögött maradni. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Ez a hétvége máshogy alakult, mint a múlt heti, de az autó jó, megvan benne a tempó" - utalt arra, hogy Kanadában önerőből harcolni tudott a győzelemért. "Talpra álltunk a pénteki küszködés után."

"Egész hétvégén nagyon gyors volt (a Mercedes). A legelső edzésen négy kör után olyan időt futottak, amihez nekünk egy egész nap kellett" - mondta. "Mi pocsékul kezdtünk pénteken, és eleinte nem tudtuk, miért. Soakt változtattunk az autón, és rengeteget fejlődtünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!