Alonso legyőzhetőnek tartja a Williams csapatot

Forma-1, Fernando Alonso, Jenson Button, McLaren Honda, Sergio Pérez, Force India, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QC - JUNE 12: Fernando Alonso of Spain driving the (14) McLaren Honda Formula 1 Team McLaren MP4-31 Honda RA616H Hybrid turbo on track during the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 12, 2016 in Montreal, Canada. Charles Coates/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok már az idén a legjobb akar lenni a mezőnyből kimagasló Mercedes, Ferrari és Red Bull mögött. A Williamsnek majdnem négyszer annyi pontja van.

Fernando Alonso nem tartja kizártnak, hogy a McLaren Honda megszerzi idén a konstruktőri pontverseny 4. helyét a többieknél jelenleg sokkal jobb Mercedes, Ferrari és Red Bull mögött. Ehhez a Williamst kellene legyőzniük, de ők jelenleg 84 ponttal állnak, és szinte minden futamon pontokat szereznek, miközben a McLaren csak 24-nél jár a 7. helyen.

– felelte Alonso, amikor arról kérdezték, hogy lehet-e a McLaren az idei 4. helyezett. „Bizonyos pályák jobban fekszenek majd nekünk, mint néhány másik, de a szabályváltozás is befolyásolja majd a helyzetet, mert hatással lesz az idei autók fejlesztésére” – magyarázta.

A McLarennek az idén sem a Williams a legfőbb ellenfele Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

„Normális esetben folytathatnánk a javulást, és közelíthetnénk az első három csapathoz, de a jövő évi szabályok miatt az is lehet, hogy a szezon második felében megrekedünk ezen a teljesítményszinten.”

Alonso a Kanadai Nagydíj időmérője után elismerte a csapat elmúlt egy évben mutatott fejlődését, és ezúttal is leszögezte, hogy a McLaren jó irányba tart. „Az elmúlt két évben a Mercedes legyőzése volt a célom, és ehhez itt jó helyen vagyok, remélhetőleg a jó időben” – mondta a kétszeres világbajnok, aki 2014 végén a Ferrarit hagyta el a tavaly csak bukdácsoló McLaren Honda kedvéért.

Alonso szerint nem kizárt az előrelépés, de az is lehet, hogy megrekednek a középmezőnyben Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Blinch

A 2017-ben esedékes szabályváltozások újabb lehetőséget teremtenek az erőviszonyok átrendezésére, de kihívást is jelentenek a csapatok számára, mert kapacitásaikat meg kell osztaniuk az idei és a jövő évi autó fejlesztése között.

Alonso úgy véli, a McLarennél a párhuzamos projektmenedzsment nem fog gondot okozni.

„Mindenképpen akad néhány terület, ahol továbbra is előnyben marad az, aki most is jó helyzetben van, például az erőforrás, az üzemanyagok és az autó mechanikai területei kapcsán” – vélte. „E két feladatot össze kell hangolnunk, mert a csapatnak közben olyan jól kell szerepelnie a konstruktőri pontversenyben, amennyire csak lehet. Nem állhatunk le teljesen az idén, de nagy csapatunk van, képesek leszünk egyszerre két dologgal foglalkozni.”

A McLaren kivár a versenyzők bejelentésével

A McLarennél pilótafronton sem kizárt, hogy változás történik, egyre több pletyka merül fel azzal kapcsolatban, hogy Jenson Button távozhat a csapattól, és helyét Stoffel Vandoorne veheti át. Vandoorne a Bahreini Nagydíjon rögtön pontszerzéssel mutatkozott be, és az F1 egyik legkiválóbb tehetségének tartják, de a Motorsport.com szerint a McLaren elvesztheti őt, ha jövőre nem adnak neki versenyzői ülést.

„Nem akarjuk tönkretenni az idei évet, ezért erről nem beszélünk szeptember előtt” – mondta Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója. „Ha korábban felmerül ez a téma, akkor az elcsavarhatja a versenyzők fejét” – tette hozzá, és elmondta, hogy egy rutinos (Button) és egy újonc (Vandoorne) mellett és ellen is fel tudna hozni érveket. „Ez azonban egyáltalán nem probléma. Nekem van a legjobb dolgom a világon: két világbajnokkal és a legígéretesebb fiatal pilótával rendelkezünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!