Vágólapra másolva!
A Sports for Rights kampány koordinátora azt várja az F1 ügyvezetőjétől, hogy álljon ki az emberi jogok védelme mellett, mivel a sport nemsokára Azerbajdzsánba látogat.

A jövő hétvégén rendezik az első Európa Nagydíjat Bakuban, amit a névválasztás miatt már régóta bírál a nyugati közvélemény, és visszatérő aggály Azerbajdzsánnal szemben az is, hogy az országban nem tisztelik az elvárható módon az emberi jogokat. A Sports for Rights (sportok a jogokért) mozgalom koordinátora, Rebecca Vincent kedden Londonban felszólította Bernie Ecclestone-t, hogy álljon ki az emberi jogok védelme mellett a bakui futam kapcsán.

Vincent szerint „pozitív” egyeztetéseket folytattak a Formula One Managementtel a témában, de a Reuters hozzátette, hogy a sajtótájékoztatón Ecclestone nem vett részt. Az aktivista elmondta, szerették volna elérni, hogy Pharrell Williams, Chris Brown és Enrique Iglesias mondja le a bakui futamra időzített fellépését, de egyikük sem reagált a megkeresésre.

Ecclestone-t korábban a Bahreini Nagydíj és Vlagyimir Putyin miatt is bírálták, most Azerbajdzsán okoz gondot Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Az F1-et már korábban is bírálták azért, mert olyan országokban is rendeznek futamokat, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, ezért a Formula One Group tavaly közleményben tisztázta, hogy "világszerte elkötelezettek a nemzetközileg elismert emberi jogok betartása mellett.” A sajtótájékoztató során Vincent elmondta,

azt várják Ecclestone-tól, hogy nyilvánosan is szólaljon fel az emberi jogi kérdésekről.

Az aktivista hozzátette, a FOM reagált írásbeli megkeresésükre, és megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak a téma kapcsán. „Egyelőre biztató a helyzet, de még mindig arra kérjük a Forma-1-et, hogy nyilvánosan álljanak ki az ügy mellett, és utána is így járjanak el.”

Bakuban a jövő hétvégén rendeznek először F1-es futamot, a helyiek szeretnék európai állam látszatát kelteni Forrás: Majid Aliyev/Elmar Mustafazadeh

Június elején az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy az azerbajdzsáni hatóságok nem biztosítottak elégséges egészségügyi ellátást ismert emberi jogi aktivistáknak, Lejla és Arif Junusznak előzetes letartóztatásuk során, és ezzel nemzetközi jogszabályokat sértettek meg, számolt be róla az Európai Emberi Jogi Pártfogói Központ (EHRAC). A szervezet közleményében kijelentette, hogy

az ország propaganda céljára kívánja használni a közelgő F1-es futamot.

„A bíróság ítélete közben Azerbajdzsán a Forma-1-es nagydíj megrendezésére készül. A rezsim arról ismert, hogy az ilyen, nagyszabású eseményeket, mint a 2015-ös Európai Játékok vagy a 2012-es Eurovíziós Dalverseny, arra használják, hogy egy virágzó ország képét mutassák, elfedve a kormány megdöbbentő emberi jogi lépéseit, valamint a civil társadalom leépítését. Nemzeti és nemzetközi emberi jogi szervezetek számár a Forma-1-es rendezvény eszköz, hogy felhívják a figyelmet az állam túlkapásaira. A bíróság ítélete is emlékeztet arra, hogy a jogsértések folytatódnak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!