Button most már tényleg kiszorulhat a McLarentől

Forma-1, Jenson Button, McLaren-Honda, Ausztrál Nagydíj
(160319) -- MELBOURNE, March 19, 2016 () -- McLaren-Honda Formula One driver Jenson Button(R) of Britain is interviewd before the third practice session ahead of the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Australia, March 19, 2016. The Australian Formula One Grand Prix will take place in Melbourne on March 20. (/Bai Xue)
Vágólapra másolva!
Bár a McLarennél azt mondják, nem tárgyalnak még a jövő évi pilótafelállásukkal kapcsolatban, a paddockban az a hír járja, hogy Jenson Buttonnak biztosan távoznia kell Wokingból.

Nico Rosberg és Kimi Räikkönen mellett egy másik veterán, a 2009-es világbajnok Jenson Button szerződése is lejár a szezon végén, és a másik két pilóta sorsához hasonlóan a brit pilóta jövőjével kapcsolatban is megkezdődtek a találgatások. Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója szerint még „egyáltalán nem” kezdtek tárgyalni a pilótákkal, mert szeretnék nyomás alatt tartani őket a jobb eredmények reményében.

– jelentette ki Button Monte Carlóban. „Mindössze ennyit mondhatok.” Boullier viszont elismerte, hogy a McLarennek opciója van a Bahreinben Fernando Alonsót pontszerzéssel helyettesítő Stoffel Vandoorne szolgálataira, de azt sem zárta ki, hogy a belga tehetség jövőre máshol versenyezzen. „Ha itt nincs hely számára, elgondolkodunk azon, hogy kölcsönadjuk őt egy másik csapatnak” – ismerte el.

Button 2010 óta a McLaren versenyzője, előtte a Williams, a Renault, a BAR, a Honda és a Brawn színeiben is indult Forrás: NurPhoto/Bai Xue/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Bai Xue

A Renault versenyigazgatója, Frederic Vasseur a La Derniére Heure-nek megerősítette, hogy tárt karokkal fogadná Vandoorne-t, de Ron Dennis korábban leszögezte, Vandoorne nem eladó, így továbbra is az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a McLaren elnöke inkább a saját autójában látná a GP2 tavalyi bajnokát. A belga versenyző Monacóban elmondta, ő már tavaly is nehezen emésztette meg, hogy a csapat megtartotta Buttont, és nem lenne ellenére, ha Alonso csapattársa lehetne.

– jelentette ki, Alonsóval kapcsolatban pedig hozzátette: „Nem aggódnék emiatt. Terhet jelentene, hogy egy futamgyőzelemre esélyes csapattá váljunk, de közben egy világbajnok oldalán nézhetnék szembe ezzel. Ha jól teljesítek, az növeli az elismertségemet. Hiszek a képességeimben” – mondta Vandoorne, és megjegyezte, tisztában van azzal, hogy más csapatok is érdeklődnek iránta, de szeretne a McLarennél maradni.

Noha gyakorlatilag újonc, Vandoorne az átigazolási szezon egyik kulcsembere Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Ezzel viszont kiszorítaná Buttont a McLarentől, ahol a brit helyzete már legalább két éve, Dennis visszatérése óta ingatag, de eddig sikerült elkerülnie a menesztését. Tavaly felmerült, hogy

Button első F1-es istállójához, a Williamshez mehet, ahol Felipe Massa helyén keretbe foglalhatja F1-es pályafutását,

és a pletykák szerint ez most sem kizárt. Button viszont még mindig sokkal többet keres Massánál, és a Williams hagyományosan szűkmarkú a versenyzők fizetése terén.

A Williamsnél Valtteri Bottas szerződése is lejár az év végén, és a finn pilóta azt mondta, hogy még nem foglalkozik a hosszabbítással, de a Marca szerint igennel felelt, amikor megkérdezték, szívesen lenne-e Button csapattársa.

Massa megy vagy marad? Forrás: Williams F1

A lap arról számolt be, hogy a csapat sajtósa ekkor közbelépett. Amennyiben Bottas maradna, Massának kellene csomagolnia, de a brazil versenyző az Autosportnak megerősítette, már egyeztetnek a csapattal a közös jövőjükről. „Egyáltalán nem akarok lemaradni azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, mi lesz jövőre” – mondta.

„Keményen dolgozunk, és meglátjuk, mi fog történni. Még mindig nagyon fontosnak tartom, hogy egy versenyző hozzá tudjon szólni a dolgokhoz. A csapat tudja, hol kell javulnunk, és a Williamsnél ehhez az én őszinteségem is hozzájárult. Az elmúlt két év során az autót és a csapatot érintő fejlődés egy része teljesen a felvetéseimnek, a tapasztalatomnak és a segítségemnek köszönhető.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!