Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán fővárosában kevesebb, mint három hét múlva először rendeznek futamot a világ leggyorsabb utcai pályáján.

A célegyenesbe érkezik a bakui F1-es pálya kialakítása. Az azeri főváros kevesebb, mint három hét múlva, közvetlenül a Kanadai Nagydíj után fogadja a mezőnyt egy hihetetlenül gyors, és olykor nagyon szűk utcai versenypályán, amelyet természetesen az F1 udvari építésze, Hermann Tilke álmodott meg.

A bakui pályáról már eddig is készültek szimulációk, és a nemrég bejelentett, hivatalos F1-es videójátékban is helyet fog kapni, de minden eddiginél többet fednek fel a pálya jellegzetességeiből a helyszíni fényképek, amelyek az első bejárás alkalmával készültek.

Az óvárosi szakasz a legszűkebb lesz az F1-es versenynaptárban Forrás: Majid Aliyev/Majid Aliyev

Első alkalommal az alsóbb kategóriákban versenyző Gulhuseyn Abdullayev mehetett körbe a Baku City Circuiten. A szervezők által kiadott fényképek egy részén beigazolódnak a félelmek, amelyek szerint a pálya jelentős része a valenciai betonkatlanra emlékeztet, de a változatos építészet és a valószerűtlenül szűk, óvárosi szakasz valóban izgalmasnak ígérkezik.

Remélhetőleg nem történik itt baleset, mert a mentés még virtuális Safety Car fázissal is lehetetlennek tűnik a szűk utca és a magas épületek miatt. Bár korábban Fernando Alonso már ellátogatott Bakuba, hivatalosan Abdullayev az első pilóta, aki körbemehetett a pályán, így a helyszín a teljes mezőny számára új lesz.

Lesznek kevésbé izgalmas szakaszok is, ahol maximum a felhőkarcoló látványa kárpótol majd, de ez inkább a helyieknek fontos Forrás: Majid Aliyev/Elmar Mustafazadeh

A versenyzők felemelő hangulatról aligha álmodhatnak, hiszen az országban nincs kultúrája az autóversenyzésnek, és a kifejezetten hosszú pálya mellett mindössze 34 ezer szurkoló tud majd helyet foglalni. Azzal kapcsolatban is felmerültek aggályok, hogy a futam pont a Le Mans-i 24 órás verseny hétvégéjére esik, így az F1-es mezőny tagjai kénytelenek távol maradni a maratoni viadalról.

Bakuban viszont nagyon készülnek, hiszen az Európa játékok után egy újabb nemzetközi sporteseményen bizonyíthatják az ország nyitottságát, a nyugati közvéleményben viszont gyakori az előítélet, hogy az F1 csupán egy újabb olajhatalom propaganda rendezvényének díszlete lesz.

Ilyen háttér még Monacóban sem akad Forrás: Majid Aliyev/Majid Aliyev

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!