Társoldalunk:

Az F1-be nem kell, elsőre megnyerte az Indy 500-at

2016.05.30. 10:41

A Manor tavalyi versenyzője, Alexander Rossi győzött a 100. Indianapolis 500-on, az amerikai pilóta 2001 óta az első újonc, aki rögtön nyerni tudott.

A F1-es Monacói Nagydíj mellett két híres autóversenyt is rendeztek a hétvégén: a Nürburgringi 24 órás sportautóversenyt – amelyen Walter Csaba és csapata kategóriagyőzelmet ért el -, valamint az Indianapolis 500-at. Ez ráadásul a 100. alkalom volt, hogy a pilóták rajthoz álltak a világhírű indianapolisi oválpályán, és a verseny is fel tudott nőni a nemes alkalomhoz.

Annál is inkább, mert meglepetésre a Caterhamtől és a Manortól gyakorlatilag eltanácsolt – bár utóbbinál tartalékpilótának megtartott - Alexander Rossi nyerte meg a maratoni futamot. A GP2 tavalyi 2. helyezettje újoncként a 11. helyről rajtolt, és csapata úgy döntött, hogy az utolsó sárga zászlós fázis alatt nem hívják ki tankolni, így a táv utolsó negyedére esélye nyílt a győzelemre.

Rossi fegyelmezett versenyzéssel nyerte a 100. Indy 500-atForrás: AFP/2016 Getty Images/Jonathan Ferrey

Az igazi fordulópont néhány körrel a leintés előtt jött el, amikor a szintén esélyes Tony Kanaan és Carlos Munoz kénytelen volt a bokszba hajtani némi üzemanyagért, Rossit viszont látványos spórolásra utasították, így 180 mérföld/órás átlagsebességre lassított, de Munoz hiába üldözte 220 mérföld körüli körökkel, Rossi 4,49 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Az amerikai pilóta és csapata jól számolt, mivel Rossi a levezető kört már nem tudta befejezni, de a győzelmet így sem lehetett elvenni tőle, így 2001 óta az első újonc lett, aki rögtön nyert Indianapolisban. A tavalyi futamot elsőként befejező, korábbi F1-es pilóta Juan Pablo Montoya a 200 körös futam 64 körében a falnak ütközött és kiesett.

Nem hisz az F1-ben

Győzelme után Rossi nem csinált titkot abból, hogy „egyáltalán nem” számított a sikerre, és arra sem, hogy az USA-ban fog versenyezni. „16 évesen hagytam el Kaliforniát, amikor Európába mentem azzal a céllal, hogy bejussak a Forma-1-be. Miután 2008-ban megnyertem a Formula BMW World Finalst, kaptam egy tesztet a BMW Saubertől” – magyarázta az amerikai pilóta

Rossi tavaly Roberto Merhit felváltva a Manornál bemutatkozott az F1-es mezőnyben is, de nem volt elég pénze a folytatáshoz. „Azt biztosan mondhatom, hogy mostanában nem ülhetek vissza egy Grand Prix autóba” – vélte.

Tartalékpilóta vagyok, üldögélek, és próbálok fontosnak tűnni, de csak egy bérautót vezethetek el a pályáig. Itt viszont minden hihetetlenül jól alakult az Andretti Autosporttal. Eltelt négy hónap, és tessék, itt tartunk” – nyilatkozta a lelkes amerikai. Rossi csapatfőnöke, a korábbi F1-es dobogós és IndyCar futamgyőztes Michael Andretti elárulta azt is, hogy mivel győzte meg versenyzőt, mielőtt a fiatal pilóta csatlakozott az istállójához.

Azt próbáltam elmagyarázni neki, hogy itt tényleg élvezni fogja a versenyzést. (Az F1-ben) sokkal több a politika, és nem olyan mókás az egész. Itt viszont minden a versenyzésről szól, és a pilóták élvezik ezt. Szerintem most már érti, hogy miről beszéltem.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!