Vágólapra másolva!
A háromszoros világbajnok, Jackie Stewart szerint Lewis Hamilton hibázott, amikor a Spanyol Nagydíj 1. körében nekiment csapattársának, Nico Rosbergnek. Alain Prost viszont türelemre int.

Max Verstappen meglepetésgyőzelme mellett a Spanyol Nagydíj legfontosabb fejleménye az volt, hogy új fejezetéhez érkezett Nico Rosberg és Lewis Hamilton küzdelme a világbajnoki címért: már a 3. kanyar után összeütköztek, és mindketten kiestek. A sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy egyik pilóta sem okolható jobban a másiknál baleset miatt, a korábbi háromszoros világbajnok Jackie Stewart viszont a hátulról támadó Hamilton nyakába varrta az ügyet.

„Elragadta a hév” – idézte a Guardian. „Már az első körben! Kétségbeesett. Így nem lehet nyerni, legalábbis rendszeresen nem. Hamilton a hibás, Rosbergnek szabad volt védekeznie. Nem az első körben kell mindent eldönteni” – vélte a skót veterán. „A nagy versenyzők egyik legfontosabb jellemzője, hogy képesek uralkodni magukon. Nem veszítik el a fejüket. Szerintem Lewis megnyerhette volna a versenyt, de nem az első körben kellett volna megpróbálnia. A baleset szinte kínálta magát.”

Az anyagi kár jelentős Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

Stewart úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy a két Mercedes az 1. körben kiütötte egymást, és bírálta Hamiltont azért is, ahogy viselkedett.

– mondta Stewart, aki szerint Hamiltonnak át kell gondolnia, hogy mit rontott el, és el kell ismernie a hibáját. „Nem hiszem, hogy Lewis ezt megértette, és azt sem gondolom, hogy Rosberg bármi rosszat tett volna.”

A korábbi háromszoros világbajnok mindenképpen megbüntetné Hamiltont, legalább pénzbirsággal, a négyszeres világelső Alain Prost viszont nem csinálna nagy ügyet a történtekből.

– mondta a francia, aki Ayrton Senna csapattársaként és ellenfeleként többször is részese volt hasonló szituációknak. „Óvatosan kell kezelni ezt, nem szabad túlreagálni.” Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve pedig Rosberg védekezését nevezte „könyörtelennek.”

Manapság már más időket élünk

A történtek láttán Niki Lauda egyértelműen Hamiltont tette felelőssé a balesetért, de a korábbi futamgyőztes David Coulthard nem értett egyet a háromszoros világbajnokkal.

hiszen bár furcsa módon kettejük közül őt tartják az elemzőbb típusú versenyzőnek, mégis ő választott rossz motorprogramot” – írta a Telegraph hasábjain. „Ez okozta az események sorozatát, amely végül ahhoz vezetett, hogy mindkét Mercedes a kavicságyban kötött ki. Nico sem vétlen, ő kényszerítette Lewist a fűre” – szögezte le.

A mémgyár is beindult a baleset után

„A helyzet az, hogy a játékszabályok másak már, mint amikor Niki versenyzett, és ahhoz képest is, mint amikor én” – írta Coulthard, aki 2008 végén vonult vissza az F1-től. „Amikor még Sir Stirling Moss versenyzett, bármi áron elkerülték, hogy a kerekek összeérjenek, mert kirepültek volna az autóból. Niki testét gyakorlatilag üzemanyag vette körül, de most már más az egész. A versenyzők távolabb állnak a veszélytől, ezért másként helyezkednek az autójukkal. Az emberi természet ilyen.”

Hamilton a futam után leszögezte, hogy a történtek semmilyen változást nem okoznak a Rosberggel vívott csatája szempontjából.

„Továbbra is versenyezni fogunk, de persze próbáljuk majd megakadályozni, hogy ez az egész ismét megtörténjen” – mondta. „Monacóban nem lesz probléma, mert ott soha sem alakulnak ki ilyen szituációk” – utalt a szűk utcai pálya jellegzetességére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!