Születésekor csak 2020-ra várták Verstappent az F1-be

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Spanyol Nagydíj
MONTMELO, SPAIN - MAY 15: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with the team in the pit lane after winning his first F1 race at the Spanish Formula One Grand Prix at Circuit de Catalunya on May 15, 2016 in Montmelo, Spain. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) *** BESTPIX *** // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160515-01679 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A mai napig megtalálható Jos Verstappen honlapján egy rövid bejegyzés, ami fia, Max születéséről számol be. Akkor még csak vicceltek azzal, hogy az újszülött a 2020-as évek mezőnyének tagja lesz, de vasárnap a sport történetének első holland győzteseként ünnepelhették.

Történelmi győzelmet ért el minden idők legfiatalabb F1-es pilótája, Max Verstappen vasárnap, Barcelonában. A Red Bullhoz másfél hete előléptetett 18 esztendős versenyző kihasználta a Mercedesek balesetét az első körben, majd a csapat taktikai döntései is neki kedveztek, és hiba nélkül maga mögött tartotta az őt folyamatosan üldöző Kimi Räikkönent is. Édesapja, a korábbi F1-es dobogós Jos Verstappen álmodni sem mert arról, hogy Max azonnal győzni fog.

„Rengeteg dolog történt az elmúlt két hét során, de a legfontosabb az, hogy Max mindennel meg tud birkózni” – mondta idősebb Verstappen. „Nagyon keményen dolgozott, és lelkesítette, hogy egy élcsapat autóját vezetheti.”

Verstappen élt a kínálkozó lehetőséggel Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

„Nagyon alkalmazkodó, ezt ismét megmutatta, és nyugodt is, tudja, mit kell tennie. Egész életében versenyzett, úgyhogy a történtek elég normálisak számára, de egy Forma-1-es versenyt megnyerni mégis nagyon különleges, különösen úgy, ahogy ő nyert. Mindig ellenőrzése alatt tartotta a helyzetet, és nem hibázott, úgyhogy megérdemelte. Hihetetlen, hogy megérkezett egy új csapathoz, és rögtön ilyen eredményt ért el” – mondta a büszke édesapa.

Bár Verstappen azonnali győzelmére valószínűleg kevesen fogadtak, az már a hétvége előtt is benne volt a levegőben, hogy a Red Bull ismét nagyot húzott az ifjú titán előléptetésével Ted Kravitz, a Sky Sports riportere is arról számolt be pénteken, hogy „visszatért a varázslat” a csapathoz, ami Sebastian Vettel távozása óta kereste a négyszeres világbajnok utódját, és most úgy tűnik, megtalálták.

„Rengeteg a hasonlóság azzal, amikor Sebastian csatlakozott a csapathoz” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „A szerelők azt mondták, hogy még az is rá emlékezteti őket, ahogy (Verstappen) beül az autóba, ugyanarról az oldalról, és ugyanúgy húzza fel a térdét. Közben viszont ő nagyon is saját maga, egy nagyon egyben lévő fiatal srác. Soha sem gondolnánk róla, hogy még csak 18 éves. Ő az első versenyzőm, akinek legálisan az apja lehetnék.”

Verstappen egyediségére hívta fel a figyelmet Jacques Villeneuve is, aki abban az évben lett F1-es világbajnok, amikor Max megszületett.

„Az embernek meg kell ragadnia a lehetőséget, amikor az kínálkozik, és ő lenyűgöző érettséggel versenyzett. Felnőtt a feladathoz. Az emberek mindig azt mondják, hogy itt az új (Ayrton) Senna, az új Michael (Schumacher), de ő Verstappen. Megnyerte a versenyt, most meglátjuk, hogy ez a fejébe száll-e, és lassabb vagy gyorsabb lesz-e ettől. Ahogy eddig viselkedett, szerintem ettől csak jobb lesz.”

2020-ra várták az F1-be

Bár az F1 történetének első holland győztese közismerten fiatal, a Spanyol Nagydíj után újfent általános megdöbbenést keltett, hogy Kimi Räikkönen még versenyzett Max édesapjával is, és első F1-es győzelme idején a kis Verstappen még csak óvodás volt. Érdekesség, hogy a mai napig olvasható Verstappenék honlapján egy rövid hír, ami Max születéséről szólt 1997. szeptember 30-án.

A Spanyol Nagydíj utáni sajtótájékoztatón Max elmondta, 4-16 éves kora között elsősorban édesapja segítette az előmenetelét, de Vettel unszolására megemlítette édesanyját is, „aki végül is a világra hozott.” Verstappen köszönetet mondott Helmut Markónak, mert „megadták nekem a lehetőséget, hogy bejussak a Forma-1-be, és ez nagyszerű. Onnantól a felkészülésemen dolgoztam, remek esélyt kaptam a Toro Rossónál, aztán előléptettek a Red Bullhoz, úgyhogy mindenki hozzátett egy kicsit.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!