Társoldalunk:

Verstappen az évszázad tehetsége, és még jobb lesz

2016.05.17. 10:22

Niki Lauda megemelte a sapkáját a holland tehetség előtt, Damon Hill pedig megkövette Verstappent, miután a holland minden idők legfiatalabb F1-es futamgyőztese lett. Christian Horner szerint Verstappen sikerének titka, hogy végig nyugodt tudott maradni.

Ámulatba ejtette az F1-es közvéleményt Max Verstappen győzelme a múlt vasárnapi Spanyol Nagydíjon. A holland pilótát szűk két héttel ezelőtt léptették elő a Red Bullhoz, és némi szerencsével ugyan, de érett versenyzéssel, 18 éves korára rácáfolva is nyerni tudott. „Szerintem az eddigi teljesítményének legfontosabb oldala a nyugodtsága volt” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „Még vezetés közben is rengeteg tartaléka maradt.”

„Amikor 5 körrel a leintés előtt a gumik élettartamának vége miatt feszültek voltunk, és Kimi (Räikkönen) ott loholt a nyakában ennek az összes velejárójával együtt, nagyon nyugodtan megkért minket a rádión, ’legyetek szívesek szólni Charlie (Whitingnak), hogy gyorsan mutassák a kék zászlókat’” – mondta Horner. „A Red Bull számára is szenzációs, hogy Dietrich Mateschitz itt volt, és a 2014-es spái futam óta először látott nagy eredményt a csapattól.”

Verstappen jött, látott, győzött SpanyolországbanForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Verstappen első F1-es tesztjei idején, 2014-ben még annyira fiatal volt, hogy sokan ellenezték a bemutatkozását, köztük az 1996-os világbajnok, Damon Hill is. Erre emlékeztették is a Twitteren: „Valóban? Ez hülyeség volt” – ismerte el a brit expilóta, aki 33 esztendős volt, amikor az első teljes F1-es szezonját teljesítette. Lelkesen nyilatkozott a korábbi háromszoros világbajnok Niki Lauda is a holland tinédzser szereplését látva.

Nincs mit mondanom, egyszerűen megemelem a sapkámat” – idézte a DPA a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnökét. „Most az évszázad tehetségét láthatjuk” – jelentette ki a gyakran kritikus, szókimondó osztrák, és honfitársa, Helmut Marko is egyetértett vele. „Nem volt könnyű mindenkit meggyőzni arról, hogy adjuk neki az autót” – nyilatkozta az Auto Bildnek. „Hihetetlen, hogy mit vitt véghez” – tette hozzá az ORF-nek. „Lenyűgözően tartotta a helyét, miközben Räikkönen hajszolta.”

Kvjat sorsa végleg eldőlhetett

Miközben Verstappen tündökölt a Red Bull színeiben, a Toro Rossóhoz száműzött Danyiil Kvjatnak nehezebb dolga volt az új autó megismerése terén, és bár begyűjtött egy pontot, sőt a csapat történetének első leggyorsabb körét is megszerezte,kikapott a hazai pályán versenyző Carlos Sainztól. A Tass hírügynökség kérdésére Kvjat azt mondta, „soha sem tudjuk meg”, hogy változott volna-e a megítélése, ha Verstappen helyett ő nyeri meg a Spanyol Nagydíjat.

Kvjat is kitett magáért a Toro Rossóval, de Verstappen sikere elhomályosította őtForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Tisztában vagyok képességeimmel, tudom, hogy képes vagyok versenyeket és bajnokságokat nyerni. Úgy tűnik, az utam kissé nehezebb lesz, türelmesnek kell lennem” – vélte az orosz pilóta, korábbi csapatfőnöke viszont nem ilyen optimista. Szerintem a közeljövőben valószínűtlen a visszatérése, de semmit sem lehet kizárni” – mondta Horner. „Hosszútávú szerződése van, és a Toro Rossónál további tapasztalatokat szerezhet anélkül, hogy nagy nyomás nehezedne rá.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!