Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették Rosberg és Hamilton ütközését a Spanyol Nagydíjon, egyikükre sem szabtak ki büntetést. A versenyzők nyíltan nem vádolták egymást, de kiderült, hogy a német rossz motorüzemmódot használt, ezért tudott támadást indítani ellene Hamilton.

Pillanatok alatt rémálommá vált a Mercedes számára a Spanyol Nagydíj, amelyen Nico Rosberg és Lewis Hamilton a rajt után kiütötte egymást az első két helyről. Bár Niki Lauda egyértelműen a britet hibáztatta az ütközésért, Toto Wolff nem akart pálcát törni a pilóták felett, és a futam után a sportfelügyelők is úgy ítélték meg, hogy versenybaleset történt, ezért nem szabtak ki büntetést egyik félre sem.

Az ütközést az idézte elő, hogy Hamilton a 3-es kanyarnál a belső íven megpróbált elmenni csapattársa mellett, aki nem hagyta magát, és a fűre tessékelte. A címvédő autója ettől irányíthatatlanná vált, megpördült, és belerohant Rosbergébe, így mindketten kiestek.

Hamilton elmondta, hogy Rosberg hiába előzte meg a rajtnál, egy hiba miatt könnyű célponttá vált. "A 3-as kanyarnál a motorja lekorlátozta a teljesítményt, mert hibázott: rossz üzemmódban rajtolt. A verseny előtt nem a maximális teljesítményűt választotta, hanem egy másikat, talán a Safety Car-programot" - nyilatkozta.

"Utolértem, láttam, hogy az ideális ívtől kicsit jobbra halad. Tőle balra sokkal kisebb hely volt, mint jobbra, ezért arról próbálkoztam. 17 km/ó-s tempókülönbségnél minden versenyző beszúrna a résbe."

Hamilton a 2. helyet is elvesztette a tabellán - katt a galériához! Forrás: AFP/Josep Lago

Rosberg egy riporter kérdésére úgy felelt, hogy "egyáltalán nem zavarta meg" a hibás motorüzemmód.

Arra viszont nem számított, hogy csapattársa bármi áron megpróbálja megelőzni jobbról.

"Tisztában voltam a helyzettel. Láttam, hogy Lewis közeledik, ezért a szokásos versenyzői reakcióval elindultam a belső ív felé, hogy minél előbb bezárjam előtte a kaput. Egyértelműen a tudomására hoztam, hogy nem hagyok ott helyet, ezért nagyon meglepett, hogy ennek ellenére megpróbált bebújni a résbe" - mondta a német, aki a 3-as kanyarban igyekezett visszaállítani a megfelelő üzemmódot a kormányon.

Nem vádolják egymást

A Mercedes versenyzői nyíltan nem kenték a másikra a balhét, bár érezhető, hogy a felelősséget nem érzik a magukénak. "Nem fogok belemenni ebbe" - hárította el a kérdést Hamilton, hogy ő kit hibáztat. Rosberg nem mondta ki, hogy egyetért a sportfelügyelők ítéletével, de beletörődik.

Wolff korábban közölte, hogy a versenyzők elnézést kértek a csapattól a károk és a hiábavaló erőfeszítések miatt. Azt ígérte, az ütközés ellenére

továbbra is hagyják egymással harcolni Hamiltont és Rosberget.

Szerinte önmagában mindkettejük reakciója elfogadható volt. „Nico tisztának tűnő manőverrel zárta le a belső ívet. Lewis úgy döntött, arról támad, de a fűre került, és elvesztette az irányítást az autója felett. Ennyi történt" – magyarázta.

A végeredmény sajnálatos, de Lewis a piros lámpa villogását látva a másik autón támadást indított, ahogy elvárható is volt tőle. Ugyanígy Nico sem hibáztatható, amiért bezárta a kaput. Egyszerűen a sebességkülönbség vezetett az ütközéshez."

Szavazzon!

Ki volt a hibás az ütközésben?

Wolff szerint az eset nem hasonlítható a két csapattárs 2014-es belgiumi incidenséhez. „Továbbra is szabadon versenyezhetnek" – tette hozzá. „Ma a körülmények balszerencsés összejátszása okozta a vesztünket. A helyzet más, mint Spában volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!