Felgyorsulhat a Forma-1 elleni EU-vizsgálat

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Force India, Nico Hülkenberg
Sahara Force India F1 Team's German driver Nico Hulkenberg drives during the second practice session at the Circuit de Catalunya on May 13, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A Force India és a Sauber indítványát egy újonnan létrehozott albizottságban vizsgálja az Európai Unió, ami felgyorsíthatja az ügyet. A bevételek egyenlőtlen elosztása és a szabályalkotási mechanizmusok miatt kértek vizsgálatot az F1 ellen.

Tavaly szeptemberben hivatalosan is az Európai Unió versenyjogi bizottságához fordult a Force India és a Sauber, mert törvényellenesnek tartják a Forma-1 szabályalkotási folyamatát, valamint a bevételek elosztását.

A két független alakulat többek közt azt kifogásolja, hogy a gyári támogatású csapatok nagyobb szeletet kapnak a bevételekből, és a szabályalkotó testületekben szavazati joggal rendelkeznek, miközben a kisebb istállók véleményét egyáltalán nem, vagy csak alig hallgatják meg.

A Force India megelégelte a Forma-1 irányítását, a Sauberrel együtt vizsgálatot kértek az EU-tól Forrás: AFP/JOSEP LAGO/Josep Lago

Az EU vizsgálata eddig lassan haladt, de úgy tűnik, felgyorsulhat: az Autosport azt írja, a bizottságon belül létrehoztak egy albizottságot, amely kifejezetten sporttal kapcsolatos ügyekre specializálódott, és ide került át a Force India és a Sauber indítványa is.

Bernie Ecclestone nemrég azt mondta, ha az unió megalapozottnak látja a panaszt, előfordulhat, hogy fel kell bontani a jogtulajdonos, az FIA és a csapatok együttműködését szabályzó két-kétoldalú megállapodásokat. A Force Indiára és a Sauberre nem haragszik a vizsgálat kezdeményezése miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!