A háttérben már zajlik a harc Ecclestone utódlásáért

Forma-1, Niki Lauda, Bernie Ecclestone, Orosz Nagydíj 2015
Mercedes AMG Petronas F1 Team's Austrian non-executive chairman Niki Lauda (L) speaks with Formula 1 boss Bernie Ecclestone in the pits ahead of the first practice session of the Russian Formula One Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on October 9, 2015. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Egyre többen dolgozhatnak a háttérben azon, hogy az F1 Bernie Ecclestone nélkül is működőképes maradjon. A gyakran egymással acsarkodó osztrákok maguk közül választanák ki az egyik kulcsfigurát.

Bernie Ecclestone utódlásának kérdése legalább 15 éve téma az F1-ben. A 85 esztendős üzletember fejlesztette óriási üzletté és a világ egyik legismertebb sportjává a versenysorozatot, de a botrányokról és a kétes üzleti döntésektől soha sem riadt vissza, ráadásul az elmúlt években megsokasodtak körülötte a visszás ügyek. Azzal mindenki tisztában van, hogy a napjai meg vannak számlálva, de hivatalosan senki sem tudja, hogy mikor köszön le, és mi, ki, kik jönnek utána.

Többen - köztük az amerikai marketingguru, Zak Brown - is úgy vélik, hogy Ecclestone-t egy adott személy nem tudja majd pótolni, hanem több fős igazgatótanácsra lesz szükség, amelynek tagjai megosztják majd egymás között a feladatokat. Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója is egyetért ezzel, és a legfrissebb spekulációk szerint a felállásnak az üzleti életben is jártas korábbi háromszoros világbajnok, Niki Lauda is részese lehet.

Lauda egykor Ecclestone versenyzője is volt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Amikor a sportszakmai oldalra gondolok, számomra Niki Lauda az egyik legnyilvánvalóbb jelölt” – idézte Lauda honfitársát, a Red Bull-tanácsadó Helmut Markót a Tiroler Tageszeitung, de a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke igyekezett távol tartani magát a feltételezéstől. „Egyesek tévednek, amikor azt gondolják, hogy könnyű lesz helyettesíteni” Ecclestone-t – mondta Lauda az Auto Motor und Sportnak. „Bernie még mindig birtokolja a cég 15 százalékát, és például csak ő tudta elintézi, hogy a motorunk alkatrészei olyan gyorsan átjussanak a vámon Oroszországban.”

Bár Lauda élvezi a nagy rivális Red Bull támogatását, elképzelhető, hogy házon belüli ellenfelet is kap,

hiszen a szintén osztrák, de a Red Bull által nem kifejezetten kedvelt Toto Wolffnak is lehetnek ambíciói Ecclestone utódlásával kapcsolatban. A Mercedes-Benz Motorsport igazgatója szokatlanul kemény hangot ütött meg az F1 nagyuráról nyilatkozva.

A sport felé viszont tartozunk azzal a felelősséggel, hogy a helyes lépéseket tesszük meg a jövő érdekében” – idézte Wolffot a DPA. „Van egy tervem, de erről még túl korai beszélni, a Mercedesnél élvezem a feladatomat, valamint az igazgatótanács, a Daimler és a csapat támogatását. Ebből a szempontból a Mercedesnél nagyon jó helyzetben vagyok a céljaim megvalósításához.”

Wolffnak is nagyobb tervei vannak? Forrás: AFP

Wolff ugyanakkor nem riadt vissza attól, hogy Ecclestone-ra utolva megjegyezze: „Az irracionalitásnak és a túlzott érzelmeknek nincs helye a munkában. Változnak az idők, már egy digitális világban élünk. Semmiképpen sem helyes, hogy napi rendszerességgel átgondolatlanul nyilatkozgatva visszás szalagcímekkel jelentkezünk” – célzott arra, hogy Ecclestone egyebek nemrég azt mondta, ő maga sem menne el egy F1-es futamra, és úgy vélte, a női versenyzőket nem vennék komolyan a sportban.

Az F1 ügyeiben általában járatos szakblogger, Joe Saward úgy tudja, a Kínai Nagydíj után Jean Todt, az FIA elnöke titokban találkozott Donald MacKenzie-vel, az F1 valódi kulcsfigurájával. A megbeszélésen állítólag Ecclestone nem vett részt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!