Vágólapra másolva!
Jean-Eric Vergne egy tavalyelőtti Ferrarival nyúzta az új abroncsok prototípusait Fioranóban.

A Pirelli gőzerővel dolgozik a 2017-es Forma-1-es gumik fejlesztéséről szóló forgatókönyvön, kedden már a versenypályán is megkezdték a munkát: Jean-Eric Vergne egy 2014-es Ferrarin próbálta ki a prototípusokat az új abroncsokból, amelyek mérete egyelőre még az ideivel egyezik meg.

A gyártó nyárig folytatja a vizsgálatokat a régi méretű gumikkal és a korábbi autókkal, a tervek alapján augusztusban váltanak át a 2017-től érvényes méretre. A szélesebb abroncsokhoz már módosított 2016-os autókat fognak használni, és brit sajtóértesülések szerint azt szeretnék, ha azokat a saját tesztpilótájuk vezetné.

A szélesebb gumikkal nőni fog a mechanikai tapadás jövőre Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)/© Foto Studio Colombo

A feladatra két korábbi F1-es versenyző, Pastor Maldonado és Giedo van der Garde a jelölt, akik nemrég egy GP2-es autóval tesztelték a Pirelli jövő évre szánt megoldásait. A gyártó az F1-es programjának kezdetén, 2010 után is alkalmazott saját tesztpilótákat Nick Heidfeld, Romain Grosjean és Lucas di Grassi személyében - azért ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz, hogy egységes visszajelzéseket kapjanak. Az Autosport úgy tudja, a Lotustól távozó Maldonado lehet a befutó a tesztpilótai állásra, a gumikezelési képességei, illetve a Pirellivel való jó kapcsolata miatt.

A jelenlegi méretű gumikkal végzett keveréktesztekhez a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull és a Renault biztosít autót.

Úgy hírlik, hogy a tesztek többségét Olaszországban, a fioranói és a mugellói pályán bonyolíthatják le, és

a következőre két hét múlva, a Spanyol Nagydíj után kerül sor.

A Pirellinek a versenypályákon összesen 25 napja lesz a kísérletezésre 2017-es méretű gumikkal, és a következő két évben is ugyanennyi tesztlehetőséget kapnak majd évente - korábban többször felemelték a hangjukat amiatt, hogy nem tesztelhetnek eleget.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!