Vágólapra másolva!
Az első vizsgálat alapján megint a turbóhoz kapcsolódó hibrid rendszer romlott el az autójában, és a Mercedes aggódik, hogy Rosbergnél is előfordulhat. A Szocsiban a pole-t megszerző német versenyző ezen a hétvégén nem tart a Ferraritól.

Egyelőre akárhova megy a Forma-1, a balszerencse látszólag mindenhová árnyékként követi Lewis Hamiltont: a brit versenyző autójában az Orosz Nagydíj időmérőjén is elromlott a turbóhoz kapcsolódó hibrid rendszer, az MGU-H. Kínában emiatt egyetlen mért kört sem tudott futni a kvalifikáción; Szocsiban annyival jobb volt a helyzete, hogy a hiba csak a Q2-ben jelentkezett, amikor már biztosította továbbjutását a legjobb tíz közé.

"Ez bizarr, mert úgy tűnik, ugyanazzal a hibával állunk szemben, mint Kínában. Lewisnak hatalmas balszerencséje van."

- nyilatkozta a csapatot irányító Toto Wolff a Sky Sportsnak. Elismerte: aggódnak amiatt, hogy a probléma esetleg a pole pozíciót megkaparintó Nico Rosberg autóján is jelentkezhet. Ugyanakkor abban biztos, hogy Hamilton talpra fog állni.

"Kiválóan reagált az őt ért csapásokra idén. Nem kételkedem benne, hogy ebből is fel fog állni, bár minden oka megvan rá, hogy most letört legyen."

Hamilton jelen állás szerint a 10. helyről rajtolhat. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Hamilton Kínában úgy döntött, hogy nem változtat a beállításain, és a bokszutca helyett az utolsó kockából rajtol, de a húzás rosszul sült el, mert az első kanyarnál belekeveredett egy ütközésbe. Láthatóan lehangoltan nyilatkozott a szombati eset után.

"Ugyanaz romlott el, mint az előző versenyen. A Q2 végén kimentem a pályára, hogy feltérképezzem, de ugyanúgy elszállt az erő, mint Kínában" - mondta. "Az ilyesmi ellen tehetetlen vagyok. Mindenesetre sohasem adom fel."

Egyelőre nem tudni, Szocsiban melyik opciót választja a rajthoz, és azt sem, hogy büntetéssel járó alkatrész-cserére is szükség lesz-e - annyi biztos, hogy megrovással megúszta a szabálytalan visszatérést a pályára az egyik kicsúszása után. Jelen állás szerint a 10. rajtkocka lesz az övé.

Rosberg nem fél a Ferraritól

Mivel a Mercedes egész hétvégén utolérhetetlennek tűnt Szocsiban, csapattársa kiválása után Rosberg könnyedén szerezte meg az első rajtkockát, bár nem veszi félvállról a holnapi futamot. Az autójával nagyon elégedett volt, és hamar látta, hogy 1. helyét nem veszélyeztetik mások.

"Figyeltük a különbségeket a Q2-ben, és a Q3-ban az első menet is elég volt a pole-hoz. A másodikban mindent egy lapra tettem fel, de nem tudtam javítani" - mondta Rosberg, aki hibázott a tét nélküli utolsó körében.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A 2. helyet megszerző Sebastian Vettel váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kap, így a rajtrácson eltűnik a Mercedes mögül.

Rosberg ugyanakkor amúgy sem érzi különösen veszélyesnek a Ferrarit.

"Heteken át azt mondtuk, hogy nagyon közel vannak hozzánk, de most nincs így. Nagyon erős formában vagyunk, növeltük az előnyünket velük szemben."

A német hozzátette, hogy nem aggódik a rajt miatt, ami a szezonban a Mercedes egyik gyenge pontja volt, mert a gyakorlásokon jól sikerültek neki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!