Vágólapra másolva!
A Williams finn pilótája szerint azonban még bizonyítania kell, hogy helye van egy élcsapatnál. Gene Haas sem állna Romain Grosjean útjába, de feltételeket is szabna a sikeres francia számára.

Az idén is lehetőség nyílik arra, hogy felbolyduljon az F1-es pilótapiac, hiszen egyebek mellett Nico Rosberg, Kimi Räikkönen és Jenson Button szerződése is lejár, így a megszokottnál már korábban kezdődik a találgatás, hogy ki foglalhatja el a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, és természetesen a többi, kevésbé jelentős csapat pilótafülkéit.

A legtöbben valószínűleg Rosberg helyére pályáznának az Ezüstnyíl volánja mögött, de a német pilóta tőle korábban nem látott formába lendült: eddig zsinórban hat győzelemnél jár, magabiztosan vezeti az idei pontversenyt, és a statisztikák alapján a világbajnoki cím egyértelmű várományosa. Meglepő lenne, ha Rosbergnek ilyen helyzetben gondot okozna az ülés megtartása, de jelentkező akadna a helyére.

Szívesen versenyezne a Mercedesnél, de ki nem? Forrás: AFP/Greg Baker

Az egyik titkos esélyes Valtteri Bottas lehet, aki tavaly nagyon közel került ahhoz, hogy a Ferrarihoz igazoljon, de a Williams túl magas kivásárlási árat adott meg, és az olaszok végül úgy döntöttek, megtartják Räikkönent. Bottas most elárulta, nem csak a maranellói istálló jár a fejében.

„Véleményem szerint a Mercedes pillanatnyilag gyorsabb” – mondta a finn MTV3-nak a Williams pilótája, akit egyébként a háttérből a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff és Mika Häkkinen menedzsel. Ebből adódóan sem meglepő, hogy Bottas szívesen vezetné az egyik Ezüstnyilat.

Bottasnak nincs könnyű dolga, mert csapattársa a Ferraritól 2013-ban elküldött Felipe Massa, akit az F1-es közvélemény jó versenyzőnek tart, de nem értékelik olyan nagyra, mint a mezőny legkiválóbb alakjait annak ellenére, hogy 2008-ban csak egy hajszállal maradt le a világbajnoki címről.

Bottas Bahreinben nekiment Hamiltonnak, de nem haragudtak meg rá, Rosberg simán nyert Forrás: DPPI media

Bottas már tavaly is sokáig küszködött csapattársa legyőzésével, és egyelőre az idén is elmarad Massa eredményeitől, hiszen a brazil 22 pontjával szemben ő még csak hetet szerzett.

– ismerte el. „Az első három verseny alatt ezt nem tettem meg, de nem aggódom semmi miatt. Hosszú még a szezon, rengeteg lehetőség akad még, hogy feltűnést keltsek, és megmutathassam a képességeimet” – vélte a finn, aki szerint nem lehet elvárni, hogy mások bízzanak benne, ha ő nem hisz saját magában.

Grosjean a szezon elején a Williamseknek is feladta a leckét Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A pilótapiac másik meglepetésembere Romain Grosjean lehet, aki az első két futamon lenyűgöző versenyzéssel egy 6. és egy 5. helyet szerzett, majd Kínában igen kínosan szerepelt. A francia viszont még így is rácáfolt azokra, akik úgy vélték, tönkreteszi a pályafutását azzal, hogy az egyelőre pont nélküli Renault-tól a Haashoz szerződik. Ráadásul Gene Haas, az amerikai istálló tulajdonosa elárulta, hogy nem állna Grosjean útjába, ha egy jobb szerződést kapna.

– mondta Haas. „Romain most jól érzi magát, de ha a két élcsapat egyike szerződést ajánlana neki, és ő kész lenne kifizetni a lelépti díjat, bolondság lenne elutasítani ezt” – idézte a Tuttosport. „Romain jó srác, és ha lehetőséget kap, hogy a bajnoki címért küzdjön, nem lenne sportszerű ezt elvenni tőle.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!