Vágólapra másolva!
A finn pilóta kétszer is elnézte a hajtűkanyart, csapattársa pedig a gumikkal kockáztatott, de ő sem futott elég jó kört ahhoz, hogy a rizikója kifizetődjön. A Red Bullt mindenképpen megelőzné.

Lewis Hamilton váratlan kiválása után az elmúlt hónapok legnagyobb esélyét kapták a Ferrari versenyzői, hogy megszerezzék a pole pozíciót a Kínai Nagydíjra, de nem tudtak élni vele. Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel ráadásul nem csak a Mercedest vezető Nico Rosbergtől, hanem a Red Bull színeiben meglepetést okozó Daniel Ricciardótól is kikapott.

A két élcsapat csatája már a Q2-ben érdekesen alakult,

hiszen Rosberg lágy gumikkal is remek időt futott, és a Ferrarik szuperlággyal is csak alig tudtak gyorsabbak lenni nála. Ekkor úgy tűnt, Rosberg simán behúzza a pole-t, de a Q3 első mért körei után mégis Räikkönen állt az élen Rosberg előtt, Vettel pedig úgy döntött, mindent egy lapra tesz fel, és megspórol egy szuperlágy szettet a futamra.

Räikkönen a pole-ra is esélyes volt, de az első sor sem lett meg Forrás: Imaginechina/Cao haigen - Imaginechina/Cao Haigen

Rosberg viszont emelte a tétet, fél másodpercet faragott Räikkönen legjobb idejéből, és megszerezte a pole-t, mivel a finn pilóta elfékezte magát a hosszú egyenes végén.

„Az előző alkalommal is túlfutottam, és túl mélyen fordultam abban a kanyarban” – mondta a Sky Sportsnak Räikkönen, aki a 2008-as Francia Nagydíjon indult utoljára a pole pozícióból. „A legutolsó körben elég sokat javítottam, de a hajtűt túl szélesen vettem be, és nyilvánvalóan rengeteg időt vesztettem” – fogalmazott.

Az edzés utáni sajtótájékoztatón Vettel is elmondta, hogy elérhetőnek tartotta az első rajtsort, de „az elején túl sokat kért” az abroncsoktól. A négyszeres világbajnok a Q3-ban nem futott elég jó kört, így Rosberg és Räikkönen mellett a 2. helyezett Ricciardo is borsot tört az orra alá, de a német a Red Bullt nem tartotta veszélyes ellenfélnek a futam során.

Holnap egy Mercedes és egy Red Bull is felállhat a Ferrari elé Forrás: AFP/Greg Baker

„Elégedett és magabiztos voltam, hogy már az első kört jól összerakhatom, de ez nem sikerült. Nem örülök, hogy több kisebb hibát is elkövettem itt-ott, és ezek elég sok időmbe kerültek” – foglalta össze a német pilóta, aki nem tudta megjósolni, hogy a vasárnapi taktikája mennyire működik majd, főleg annak tekintetében, hogy Rosberg a lágy keverékkel kezdi a futamot.

„Mögötte mindenkinek eltérő mennyiségű gumija maradt” – utalt Ricciardóra és Räikkönenre. „Érdekes lesz látni, hogyan alakul a verseny. Elnézve, hogy remekül rajtolunk, és a múltkori is jól sikerült, bizakodó vagyok. Szerintem

– közölte. „Az első etap izgalmas lesz a gumik viselkedése miatt. Ma kockáztattunk, de sajnos a köröm nem volt elég jó.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!