Társoldalunk:

Alonso is hoz pénzt, az ő csapatait mégsem bírálják

2016.04.13. 17:17

Claire Williams szerint a közvélemény kettős mércét alkalmaz az F1-es pilótákkal kapcsolatban, és csak bizonyos versenyzőket bélyegeznek meg azzal, hogy pénzzel váltják meg a helyüket a sportban.

A héten hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit a Williams istálló, és beszámoltak arról, hogy hosszú évek jelentős veszteségei után stabilizálódni látszik anyagi helyzetük. Az Autosport megvizsgálta a javulás okait, ezek között az elsősorban autó- és repülőgépipari beszállítóként működő Williams Advanced Engineering teljesítményének javulása áll, de rámutattak, hogy fontos szerepet játszott egy sokat bírált 2011-es döntés meghozása is.

A Williams ekkor küldte el a csapattól tehetségüket, Nico Hülkenberget, hogy a PDVSA óriási szponzorációs csomagjával érkező Pastor Maldonadót ültessék a helyére. A venezuelai pilóta meglepetésre 2012-ben futamot is nyerni tudott, de végül ráunt a csapat sikertelenségére, és 2014-2015-ben a Lotus színeiben versenyzett, az olajcég pedig jelentős összegű bánatpénzt fizetett a grove-i istállónak.

Alonso a szezonkezdet előtt Bakuba látogatottForrás: AFP/Tofik Babayev

Claire Williams csapatfőnök-helyettes megvédte az akkori döntést, és gyakorlatilag azt mondta, hogy a pilótaválasztás kapcsán a cél szentesítette az eszközt.

„A független státuszunkból adódóan mindig is az lesz a legfontosabb számunkra, hogy a két autónk minden hétvégén a lehető legelőrébb végezzen” – idézte az Autosport, majd a pilóták megítélésével kapcsolatban kijelentette: „Nem hiszem, hogy a helyzet fekete-fehér lenne.”

„Jövőre rengeteg lehetőség nyílik mindenki számára, és a csapatoknak rengeteg szempontot figyelembe kell venniük. Mi baj lenne azzal, ha egy olyan versenyzőt választunk, aki tehetséges és pénze is van? (Fernando) Alonso is hoz pénzt, de bírálja is valaki a csapatot, ami leszerződteti őt? Mindenkit csak az a tény érdekel, hogy Alonsóról van szó. Az F1-es pilóták évek óta vonzanak pénzt az F1-be, de csak bizonyos versenyzőket kritizálnak ezért.”

Maldonado győzelme nagy meglepetést keltett, pont Alonso előtt ért célba a 2012-es Spanyol NagydíjonForrás: Williams

Kétszeres világbajnokként Alonso az elmúlt 15 év egyik legsikeresebb versenyzője, manapság pedig a mezőny egyik legdrágább tagja, miközben a korábban a Williams által is foglalkoztatott Maldonadót a Renault azonnal lapátra tette, amint a venezuelai pilóta pénzügyi forrásai kiapadtak.

Claire Williams nem tett különbséget a fizetős versenyzők, és a pénzt hozó versenyzők között.

Mivel az F1 igen költséges, a sport történetének szerves részét képezik azok a pilóták, akik pénzügyi forrásaiknak köszönhetően jutottak be az F1-be. A világbajnokság meghatározó alakjait viszont a csapatok a képességeik miatt választják ki, így sportsikereik révén az istállók bevételeit önállóan is képesek növelni. Az pedig ennek következménye, hogy a jó eredmények könnyebben vonzzák a szponzorokat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!