Vágólapra másolva!
Új embereket is igazolnak, de továbbra is folytatják a Ferrarival létrehozott technikai együttműködésüket. Ez a Force Indiának nem tetszik, a Williamsnél nincs egyetértés e téren.

Meglepte az F1-es közvéleményt a Haas csapat bemutatkozása, miután az amerikai istálló pilótája, Romain Grosjean minden várakozást felülmúlva Ausztráliában egy szerencsés 6., majd Bahreinben egy 5. helyet szerzett, ezzel a konstruktőri pontverseny 5. helyére katapultálta az újonc csapatot.

A Haas bevallottan a Ferrari technikai partnereként szerepel, amit csak lehet, az olasz istállótól vásárolnak, és a fejlesztés terén is együttműködnek a szabályok adta kereteken belül. Ezt a Williams már el is kezdte bírálni, de Günther Steiner csapatfőnök kijelentette, jövőre sem változtatnak a felállásukon.

„Minden változatlan marad” – közölte Steiner. „Csupán több emberre lesz szükségünk, így több feladatot elvégezhetünk. Ennek eredménye lesz majd a 2017-es autó, amelynek fejlesztésére most kell igazán nyomást helyeznünk.”

A Haas nem lóg ki a sorból, egyelőre a Toro Rossóknál is jobban szerepelnek Forrás: DPPI media/Dppi

Steiner megerősítette, hogy a szélcsatorna használatára vonatkozó megállapodásuk a Ferrarival „pontosan ugyanaz marad, mint az idén.” A szélcsatornában használt modellt ismét a Dallara fogja elkészíteni, és azt Maranellóban próbálják majd ki. Az új munkaerő is Olaszországban fog dolgozni.

– erősítette meg. „Bérlünk néhány irodát a Dallaránál, ott helyezzük majd el őket. Nem sokkal növekszik majd a létszámunk, de akad néhány pozíció, amit tavaly nem töltöttünk be” – mondta az osztrák. Az Autosport szerint a teljes csapat 180 fő körül fog alakulni.

A Haas sikerei elsősorban a középmezőnyt aggaszthatják, leginkább a Williams, a Force India, a Toro Rosso, a Sauber és a Manor feje fájhat miattuk, hiszen ők a gyári támogatású csapatokat nem tekintik igazi versenytársnak, de a nem teljesen önálló, ám versenyképes Haast viszont igen. A Williams korábban bírálta is a Haas F1-hez való hozzáállását, és Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese is úgy véli, „megkérdőjelezhető, ahogy megérkeztek, és amit a Ferrari számára elvégeztek.”

„Szerintem a Haas kapcsán a fejlődésükre kell odafigyelnünk az év során, és arra, hogy jövőre mennyit fejlődnek” – mondta Fernley a Motorsport.com-nak. „Én bizonyos szempontból megbékéltem ezzel, mert örömteli, hogy egy minőségi csapat érkezett jó menedzsmenttel és tulajdonossal, így minden a helyére került. Az elején szerencsések voltak, meglátjuk, mi lesz belőlük” – tette hozzá a brit, aki szerint az igazi kihívás az önállósodás lesz majd a Haas számára.

Grosjean és a Haas meglepte a mezőnyt Forrás: DPPI media

Bár korábban a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds is úgy vélte, hogy a Haas nem igazi konstruktőr, a grove-i istálló csapatfőnök-helyettese, Claire Williams kijelentette, fenyegetésként tekint az amerikai istállóra, és ez szerinte az F1-nek csak jót tehet.

– közölte. „Remek jelzés a sport számára, hogy egy újabb csapat csatlakozott. Ráadásul, hogy ez egy amerikai istálló, az külön csodálatos az F1-nek, Melbourne-ben és Bahreinben ráadásul lenyűgöző munkát végeztek. Amennyire aggasztó ez számunkra, annyira jót tesz a sportnak, mi pedig rajongunk az ilyen szintű versenyzés iránt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!