Vágólapra másolva!
A spanyol orvosok korábban engedélyezték az indulását, az FIA azonban hajthatatlan. A McLaren főnöke szerint észszerűbb lenne, ha hasonló esetben a csapatra és a pilótára bíznák a döntést.

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíjon elszenvedett sérülései miatt nem állhat rajthoz a Bahreini Nagydíjon, pedig a McLaren vezérigazgatója, Ron Dennis még péntek este is győzködte az FIA illetékeseit, hogy változtassák meg a csütörtökön meghozott döntésüket.

Noha Alonso elismerte, a baleset óta fájdalmakkal küzd a sérült bordái miatt, elég jól érezte magát ahhoz, hogy autóba üljön Bahreinben. Spanyolországban több orvos véleményét is kikérte, akik szintén zöld utat adtak neki, ezért a csapatával együtt meglepődött, hogy az FIA a csütörtöki CT-vizsgálat eredményeire hivatkozva eltiltotta a versenyzéstől. Dennis péntek este azt próbálta elérni, hogy szombat reggel készítsenek újabb CT-felvételt, de az FIA ezt elutasította.

„Két olyan CT-felvételt is magunkkal hoztunk, amelyeket hétfőn készítettek" – mondta Dennis. „Spanyolországban két különböző orvoscsoport is engedélyezte, hogy Fernando repülőre üljön és vezessen, ezért nagyon meglepődtünk, hogy itt másképp értelmezték a leleteket. Fernando nagyon csalódott volt, mert jól érezte magát, és szeretett volna vezetni. Ezért elmentünk az FIA-hoz, és megkérdeztük, hogy ha ma reggel újabb vizsgálatokat végzünk el, és az eredmények alátámasztják az orvosok öt nappal ezelőtti véleményét, akkor engedik-e autóba ülni. Nemet mondtak.

Azt mondták, mindegy, mit mutat a felvétel, nem fogják engedélyezni."

Alonso szombaton is csak a bokszutcából figyelhette az eseményeket Forrás: AFP

Dennis szerint hasonló esetekben

a csapatnak és a versenyzőnek kellene döntenie az indulásról,

hiszen ez más sportágaknál is így működik. Úgy véli, Alonso sérülései a többi versenyzőre semmilyen veszélyt nem jelentettek volna. „Ha egy pilóta kisebb fájdalmakkal küzd, de ennek ellenére vezetni akar, az az ő döntése" – magyarázta. „Úgy érzem, helytelen volt elutasítani az újabb vizsgálatot."

A McLaren főnöke hozzátette, természetesen számukra is Alonso egészsége a legfontosabb, ezért Spanyolországban a hasonló sérülésekre szakosodott specialisták véleményét kérték ki a pilóta állapotáról.

Még mindig ő a legjobb?

Bár az újonc Stoffel Vandoorne egyelőre remekül helyettesíti Alonsót a Bahreini Nagydíjon, Dennis visszavárja a kétszeres világbajnokot, aki szerinte még mindig

Úgy gondolja, semmi alapja nincs a korábbi F1-es pilóta, Johnny Herbert szombati nyilatkozatának, miszerint Alonso már nem vezet olyan jól, mint korábban, ezért vissza kellene vonulnia.

„A mi feladatunk, hogy versenyképes kasztnit és motort adjunk neki" – mondta Dennis, aki még mindig bízik benne, hogy Alonso újra győzelmeket arathat a McLarennel. „Hiszünk a Hondában, és eredményesek leszünk a Hondával, csak kicsit többet kell várnunk erre, mint szerettük volna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!