Vágólapra másolva!
Az utolsó körében hirtelen túlkormányzott lett az autója, de nem erre fogja az időmérős vereséget. Vandoorne nem is kívánhatott volna jobb debütálást Bahreinben.

Stoffel Vandoorne a sérült Fernando Alonsót helyettesítve élete első Forma-1-es nagydíját teljesíti Bahreinben, és annak ellenére, hogy korábban a teszteken sem vezethette a 2016-os McLarent, hamar felvette a ritmust. A szabadedzéseken egyre közelebb került Jenson Buttonhoz, az időmérőn pedig meg is előzte tapasztalt csapattársát.

A McLaren mindkét versenyzője bejutott az időmérő második szakaszába, ahol Button másodikként kiesve a 14. helyen végzett, a 6 századdal jobb időt futó Vandoorne pedig 12. lett. A brit csalódottan vette tudomásul az eredményt, a Q1-es teljesítménye alapján sokkal többre számított. „Azt hittük, közelebb kerülhetünk a Q3-hoz" – mondta. „Ha végig olyan maradt volna az autónk balansza, mint a Q1-ben volt, akkor lett volna esélyünk továbbjutni. A Q1-ben nagyon közel voltunk a többiekhez."

Button egészen az utolsó köréig jónak érezte az autóját, akkor azonban

megmagyarázhatatlan módon megváltozott a McLaren balansza.

„A hétvége során néha alulkormányzott volt az autóm, de viszonylag elégedett voltam vele, az utolsó körömben azonban - látszólag ok nélkül – pont az ellenkezője történt, óriási mértékű túlkormányzottságot tapasztaltam. Nem tudom, mi volt az oka, talán a pálya állapota változott meg."

Vandoorne a futamon is bizonyítana Forrás: AFP

Button azonban nem akarta a körülményekre fogni, hogy kikapott Vandoorne-tól.

– jelentette ki a brit, aki nem lepődött meg az újonc tempóján. „Nagyon gyors versenyző, és már nyert ezen a pályán. Bebizonyította, hogy nagyon jól vezet a hasonló pályákon, és már sokat tesztelt a csapattal. Ma remekül vezetett, és a Q2-es körét is eltalálta, nekem ez nem sikerült."

Felnőtt az elvárásokhoz

Vandoorne teljesen elégedett volt a 12. helyével, úgy érzi, egyelőre mindent sikerült kihoznia a váratlan lehetőségből.

– nyilatkozta. „Már a tegnapi edzések végén is jól éreztem a magam az autómban, és tudtam, hogy jó munkát végezhetek. Ez a tudat azonban gyakran nem elég, mert a munkát el is kell végezni, de szerintem a mai napból tényleg sikerült mindent kihoznom."

A belga tisztában van vele, hogy GP2-bajnokként és az F1 egyik legnagyobb reménységeként sokan már az első versenyén jó szereplést várnak tőle, ezért örül, hogy eddig remekül sikerült a hétvégéje. „Csak erre az egy futamra ugrottam be, és korábban nem is teszteltem az autót, mégis vártak tőlem valamit" – mondta. „Ha az ember megkapja az esélyt, hogy elinduljon egy Forma-1-es futamon, akkor a legtöbbet kell kihoznia a lehetőségből."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!