Társoldalunk:

Még hajmeresztőbb időmérő jöhet az F1-ben

2016.04.01. 18:55

Amennyiben sikerülne megszabadulni a közönség, a csapatok és a versenyzők által is utált új F1-es időmérőtől, Bernie Ecclestone még radikálisabb szabályokat szeretne elfogadtatni.

Gyorsan megbukott az Ausztrál Nagydíjon bevezetett, majd meglepetésre a Bahreini Nagydíjra is megtartott új F1-es időmérő. A felülvizsgált lebonyolítási rendszert a csapatok kisebbik rosszként fogadták el, miután Bernie Ecclestone még radikálisabb szabályváltozást akart kicsikarni, és a Motorsport.com-nak elmondta, ha a mostani formátumtól megválnak, ő ragaszkodni fog az eredeti ötleteihez.

„Lehetne szavazás, ami a (csapatoknak) nem tetszik, mert nem igazán kifinomult. Vagy azt javaslom, hogy hagyjuk az időmérőt pontosan úgy, ahogy van, aztán adjunk hozzá időballasztokat. Ha valaki megszerzi a pole-t, megnéznénk az előző verseny vagy bajnokság eredményét, és 2-3 másodpercet, vagy valamennyit hozzáadnánk az időmérős eredményéhez. Így a pole-t megszerző srác csak a 10. vagy a 8. helyezett lenne, és így tovább” – magyarázta.

Hamilton (a háttérben) elrontotta a rajtot Melbourne-ben, ezért beragadt az ellenfelei mögé, és legtöbbször a bokszkiállások révén nyerte vissza a pozíciókatForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Ecclestone az Ausztrál Nagydíjat a pole pozícióból kezdő Lewis Hamilton példájával próbálta alátámasztani az igazát. A brit pilóta rosszul rajtolt, és visszaesett, majd a futam végéig előrelépett a 2. helyre. „Minden versenyen ez történne azzal a különbséggel, hogy két-három pilóta jönne át a mezőnyön” – vélte az F1 ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a mostani rendszer nem az ő ötlete volt.

„Az elgondolás az volt, hogy 1-2 élversenyző kieshet a Q1-ben vagy a Q2-ben. Minden e köré épült. Ha holnap esne az eső, talán meg is történhetne” – spekulált Ecclestone, és leszögezte, hogy az F1-ben a szabályváltozások legnagyobb gátja, hogy a feleknek nehéz megegyezésre jutniuk. Ezúttal úgy vélte, hogy két csapat akadt, „amelyek csak magukra gondoltak”, ezért nem tudták keresztülvinni az időmérő módosítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!