Vágólapra másolva!
A jelenlegi mezőny legsikeresebb pilótái Bahreinben is nyilvánvalóvá tették, hogy a versenyzők nem nézik jó szemmel az F1-ben zajló ügyetlenséget a szabályok megalkotása és a döntések meghozatala terén.

Betelt a pohár a versenyzőknél az Ausztrál Nagydíjon bevezetett, majd meglepetésre helyben hagyott időmérő rendszer kapcsán. Már az idénynyitó után nyílt levélben követelték az F1 döntéshozatali mechanizmusának felülvizsgálatát, és Bahreinben is többen nyomatékosították, hogy változásokat várnak a sport jövőjének érdekében. A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, hogy a levél mögé olyan pilóták is odaálltak, akik nem tagjai a versenyzők szakszervezetének, a GPDA-nak.

A probléma sokrétű, de a legfőbb tünetét az időmérővel kapcsolatos kálvária jelenti. Sebastian Vettel csütörtökönön kijelentette:

mivel nem tértünk vissza (a régi rendszerhez” – és az F1 viselkedését ahhoz hasonlította, amikor egy cukrászdában a vendégek csokoládé fagylaltot szeretnének enni, ezért másnap már azt ajánlanának nekik, de végül mégis csak vaníliát lehet kapni.

Vettelnek nem tetszenek az F1-ben uralkodó viszonyok Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Általában azt érdemes tenni, amit az ügyfelek elvárnak, de ennek nehéz megfelelni, ha az ember pont az ellenkezőjét teszi” – folytatta a négyszeres világbajnok. „Nem lehetünk büszkék valamire, amit mindenki ellenez, de mégis kitartunk mellette, és

Vettelt ezúttal nem hívták meg az FIA csütörtöki sajtótájékoztatójára, de az ott jelenlévő versenyzőkhöz hasonlóan nem akarta kommentálni az általa is aláírt GPDA-levelet, de szerinte csak fel akarták hívni a figyelmet a problémákra, és nem is vártak azonnali változást. Azt viszont megerősítette, hogy a döntéshozatali folyamatban változásokat szeretnének, és e téren előrelépést vár a jövőben.

A pilóták jobb versenyeket szeretnének, szerintük ehhez az ő véleményükre is szükség van Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Nem igazán lepődtem meg, így mennek a dolgok az F1-ben” – kommentálta Lewis Hamilton az időmérő visszaváltoztatásával kapcsolatos meghátrálást.

Minden oda-vissza megy, az egyik percben valami így van, a másikban meg úgy, utána meg amúgy. Aztán egyszer csak kilyukadunk ott, ahonnan elindultunk, miután teljesen összezavarodtunk” – ironizált a brit pilóta.

Hamilton „érdekesnek” nevezte a jelenlegi időmérő rendszer megtartását, „tekintettel arra, hogy a rajongók mennyire elégedetlenek voltak a történtekkel, és ehhez képest mégis kitartunk mellette. Úgy hallottam, néhány csapat nem akart változtatni, úgyhogy nem volt lehetőség” – utalt a McLarenre és a Red Bullra, mivel e két istálló nem volt hajlandó kompromisszumra, csak abba mentek volna bele, hogy a tavalyi formátum térjen vissza, ezt viszont az FIA fel sem ajánlotta.

Mindenki egyért

A csütörtöki sajtótájékoztatón a GPDA-levéllel kapcsolatban Fernando Alonso hozzátette, a versenyzők szeretnének részt venni a döntéshozatalban, és segítenék a folyamatokat, Nico Rosberg pedig leszögezte, a pilóták egységet alkotnak. „Azt a kérdést tettük fel, hogy az F1 vezetése hozhatna-e jobb döntéseket. Nagyrészt a közönség kedvéért versenyzünk, számukra kell izgalmassá tenni a sportot. Jövőre például nagyobb lesz a leszorítóerő, miközben az előzeseket kellene megkönnyíteni.”

Alex Wurz, a GPDA elnöke szerint a versenyzők „arra ösztönzik a vezetőket, hogy húzzák ki a sportot ebből a válságból.” Az osztrák expilóta kijelentette: „Nem az állásaikra hajtunk, a GPDA-nak nincsenek hátsó szándékai. Csupán azt akarjuk, hogy az F1 minden szempontból élen járó, és nagyon menő legyen.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!