Vágólapra másolva!
Kevin Magnussen szerint korábbi csapattársa, Stoffel Vandoorne akár már pályafutása első F1-es versenyén megizzaszthatja a 2009-es világbajnok Jenson Buttont. A dán pilóta örül ellenfele bemutatkozásának.

Az FIA orvosai nem engedik, hogy Fernando Alonso részt vegyen a hétvégén zajló Bahreini Nagydíjon, ezért a McLaren a csapat tesztpilótáját, a 24 esztendős

Stoffel Vandoorne-t indítja a 47-es rajtszámú autóban.

A belga tehetség bemutatkozására már régóta várt a közvélemény, de ahogy a tavaly elküldött, és a Renault-nál menedéket találó Kevin Magnussennek, úgy Vandoorne-nak sem maradt hely a wokingi istállónál Alonso és Jenson Button árnyékában.

Ez most – várhatóan csak időlegesen – megváltozik, hiszen Magnussen és Alonso is félreállt Vandoorne útjából, és a dán pilóta úgy véli, korábbi csapattársa akár még Button szintjét is elérheti. „Szerintem képes lehet rá” – erősítette meg Magnussen.

Vandoorne többször tesztelhetett már a McLarennél, legutóbb januárban, a Pirelli esőgumijait próbálgatta Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„Elég jó versenyző ahhoz, hogy a Forma-1-ben szerepeljen, biztos vagyok abban, hogy jó versenye lesz” – mondta Vandoorne-ról.

Mindenki számára óriási esély, ha esélyt kap a Forma-1-ben. Ez nagyon-nagyon nagy dolog. Ez nem mindenkinek adatik meg, ezért remélem, élvezni fogja.”

Vandoorne eredetileg egy Super Formula autót tesztelt volna Japánban, de Alonso visszaléptetésének hallatára azonnal repülőre ült, így még csütörtökön megérkezik Bahreinbe. A sietség nem ideális, de a Manor versenyzőjeként és a Mercedes tesztpilótájaként számon tartott Pascal Wehrlein elmondta, ő bármikor felkészültnek érezné magát, hogy szükség esetén beüljön az Ezüstnyílba, és Magnussen szerint sem okoz majd gondot Vandoorne-nak a beugrás.

– mondta a dán versenyző, aki a tavalyi szezon nagy részét a McLaren szimulátorában töltötte, miután Melbourne-ben beugrott Alonso helyére. Emlékeztetett, hogy élete első F1-es futamán, a 2014-es Ausztrál Nagydíjon „elég jól ment”, és dobogóra is állhatott, „úgyhogy szerintem ez egyáltalán nem probléma.”

Magnussen (balra) és Vandoorne (jobbra) egyszerre került a McLarenhez. A dán hamarabb kapott versenyzői ülést, de a belga pilótához ragaszkodtak jobban Forrás: BELGA/AFP/Georges De Coster

„A rádiózási tilalom miatt talán több dologra kell majd emlékeznie vagy megbarátkoznia, de a vezetés, a versenyzés vagy a gyorsaság terén biztos, hogy semmilyen gondja sem lesz.

Ez kissé kényelmetlen így, mert nem lehet előre tervezni, csak az adott pillanatban a lehető legjobban szerepelni.”

Vandoorne 2010-ben megnyerte az F4 Eurocupot, 2012-ben a Eurocup Formula Renault 2.0-t, tavaly pedig a GP2-t, nagy fölénnyel. Egy évvel korábban Magnussen jelenlegi csapattársával, Jolyon Palmerrel csatázott a GP2-es elsőségért.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!