A demokrácia fojtja meg az F1-et

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, rajt, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas
Start of the race. RAIKKONEN Kimi (fin) Ferrari SF16-H team scuderia Ferrari, ROSBERG Nico (ger) Mercedes GP MGP W07 action during 2016 Formula 1 championship at Melbourne, Australia Grand Prix, from March 18 To 20 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A csapatok korábban épp az ellenkezőjére panaszkodtak, de most ezt okolják a döntésképtelenség miatt. Jackie Stewart szerint a sport a sok siránkozás ellenére is egészséges.

Míg az FIA előző elnöke, Max Mosley idején a csapatok amiatt zúgolódtak, hogy nem szólhatnak bele a Forma-1 szabályaiba, most éppenséggel az ellenkezőjét tartják a döntések fő kerékkötőjének. Jelenleg több fórumon, így a Stratégiai Munkacsoportban és az F1 Commissionben is van helyük, de mivel a természetes érdekellentéteikből kifolyólag ritkán értenek egyet, a fontos kérdéseket – például a 2017-es reformtervezetet – illetően nem tudnak dűlőre jutni.

Pat Symonds (jobbra) szerint a csapatoknak túl nagy a beleszólásuk a szabályokba Forrás: Williams

„Én ezt a szponzorainknak a fociból vett példával magyaráztam el" – idézi a Williams technikai igazgatóját, Pat Symondsot a Motorsport.com. „Ha egy csapatnak pocsék kapusa van, és megkérdezik őket, hogy milyen széles legyen a kapu, nyilván azt fogják válaszolni, hogy minél keskenyebb. Egy olyan csapat, amelynek a kapusa igazi ász, viszont azt feleli, nem, legyen széles!"

Tavaly már a Red Bullt irányító Christian Horner is felvetette, hogy egy független, a sporthoz értő személyiség, például Ross Brawn bevonásával az FIA-nak kellene kijelölnie az F1 által követendő irányokat. Symonds szerint a demokrácia sem „feltétlenül borzalmas, de ahogy a sport egyre professzionálisabbá vált, óhatatlanul egyre több lesz az egymással ellentétes vélemény."

„Egyes csapatoknak rengeteg pénzük van, ők így, amelyek a túlélésért küzdenek, azok viszont amúgy akarják alakítani a szabályokat. Az erősebb akarata érvényesül."

Nem beteg az F1

A döntési mechanizmusok impotenciáját egyértelműen érzékelteti az időmérő rendszerével kapcsolatos huzavona. A Forma-1 azonban a kritikák ellenére továbbra is jó állapotban van az 1960-as/70-es évek sztárja, a háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint. „Ha akadnak is problémák, már voltak hasonlóak, amikor Michael Schumacher mindent megnyert" – mutatott rá a 76 éves skót.

„Elárulhatok valamit: hamarosan egy nagy, nemzetközi hírű cég fog beszállni az F1-be globális szponzorként, ezt a lépést pedig nem tennék meg, ha úgy gondolnák, hogy a sport lefelé tart."

Stewart szerint az F1 nem beteg Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Stewart egyetért azzal, hogy a küzdelem nem elég kiélezett, mert a csapatok teljesítménye között túl nagy a különbség, de az Ausztrál Nagydíjon bemutatkozott időmérő követhetetlenségére szerinte csak az idősebbek panaszkodtak. „A mi generációnk azt mondja: ez túl bonyolult, vissza a régit! A fiatalok azonban rögtön megértik" – vélte. „Állandóan a múlthoz hasonlítgatunk mindent, holott be kellene fogadnunk az újat is."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!