Vége lesz az ingyenes F1-es közvetítésnek Angliában

Forma-1, Felipe Massa, Williams Martini Racing, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Ausztrál Nagydíj
Albert Park, Melbourne, Australia. Sunday 20 March 2016. Felipe Massa, Williams FW38 Mercedes, leads Lewis Hamilton, Mercedes F1 W07 Hybrid, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing RB12 TAG Heuer, Carlos Sainz Jr, Toro Rosso STR11 Ferrari, and the remainder of the field on the opening lap. Photo: Sam BloxhamWilliams F1 ref: Digital Image _L4R5038
Vágólapra másolva!
Történelmi szerződést jelentett be a Sky: 2019 és 2024 között legálisan csak előfizetéssel lehet majd F1-es futamokat nézni a sport hazájában, Angliában és Írországban.

Tavalyig a BBC-n, az idén pedig a Channel 4-on lehet összefoglalókat vagy élő közvetítéseket látni Nagy-Britanniában Sky előfizetés nélkül is. A csatorna azt ígéri, hogy a Brit Nagydíjat továbbra is ingyenesen, élőben fogják sugározni, emellett az összes többi időmérő és futam összefoglalóját elérhetővé teszik majd. Ráadásul

a sport történetében először 2017-től UHD felbontásban lehet nézni a közvetítéseket.

Bernie Ecclestone, az F1 ügyvezetője kijelentette, hogy a „Sky elkötelezettsége a sport közvetítése iránt páratlan”, a Sky Sports ügyvezetője, Barney Francis szerint pedig „új szintre” kívánják emelni az F1-gyel folytatott együttműködésüket.

2019-től csak fizetős csatornán nézhetnek F1-et az angolok Forrás: LAT Photographic/Steven Tee

„Azért csatlakoztam a Sky Sportshoz, mert külön az F1 részére fenntartott, a sport iránt maximálisan és hosszú távon elkötelezett csatorna tagja szerettem volna lenni. Ezt már eddig is bizonyítottuk. A gyorsan változó médiakörnyezetben még jobb közvetítést fogunk nyújtani az F1-es rajongóknak” – ígérte Martin Brundle, aki mellett az 1996-os világbajnok, Damon Hill, egykori ellenfele, Johnny Herbert, és a WEC-bajnok Anthony Davidson is a stáb állandó tagja.

A rivális Channel 4 közvetítésének arca David Coulthard, de a szezon során feltűnik Mark Webber, Eddie Jordan, Karun Chandhok és Susie Wolff is az adásban.

Az Ausztrál Nagydíjról sugárzott közvetítésüket 2,7 millióan nézték az Egyesült Királyságban,

és a Twitteren nagy felháborodást váltott ki a rajongók körében, hogy 2019-től mindenki csak előfizetési díj fejében nézheti majd élőben a futamokat.

Haryanto és Grosjean ütközött az Ausztrál Nagydíj 3. szabadedzésén - ezt Angliában most is csak a Sky Sports-on lehetett élőben látni Forrás: AFP/Saeed Khan

A döntés rövid távon előnyös lehet a sport tulajdonosai számára, ha így emelkednek a bevételek nagy szeletét kitevő tévés jogdíjak. Hosszabb távon viszont aggasztó a lépés, mert egy előfizetéses csatornán óhatatlanul kevesebben nézik majd a versenyeket, így a szponzorok számára kevésbé éri meg eurómilliókat költeni az autókon látható reklámokra.

A Sky Sports-előfizetés jelenleg naponta 6,99 angol fontba kerül, az egy hétre érvényes előfizetésért pedig 10,99 fontot kérnek a nézőktől. Az aktuális brit minimálbér a 16-18 éves gyakornokoknak 3,3 font óránként, foglalkoztatottak esetében 18 év alatt 3,87 font, 18-20 évesek számára 5,3 font, a legalább 21 éveseknek pedig minimum 6,7 fontot kell fizetni óránként az elvégzett munkáért.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!