Vágólapra másolva!
A csapatfőnökök megállapodtak abban, hogy a következő versenytől, a Bahreini Nagydíjtól visszaáll az eddig használt lebonyolítási rendszer. Egyhangú szavazásra lesz szükség.

Szombaton megbukott a néhány héttel ezelőtt a mezőnyre erőltetett új, székfoglalóra emlékeztető időmérő rendszer, miután az elvárt kiszámíthatatlanság elmaradt, sőt unalomba fulladt a Q3 egyébként izgalmas végjátéka is.

A versenyzők általában már korán megfutották legjobb köreiket, majd kivárták, hogy kiesnek-e, vagy sem.

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója, és Christian Horner rögtön a leintés után elismerte, hogy az új rendszerrel kudarcot vallottak, Bernie Ecclestone is „szarnak” nevezte az új formátumot, és a versenyzők közül többen emlékeztettek arra, hogy a mérnökeik előre szóltak: az új szabályok nem fognak működni.

Nem vált be az új időmérő, a pilóták már az edzés vége előtt visszatértek a bokszba Forrás: NurPhoto/Bai Xue/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Bai Xue

A fiaskó globális felháborodást váltott ki, ami visszavonulásra késztette a javaslatot egyébként megszavazó csapatfőnököket. Vasárnap délelőtt úgy döntöttek, támogatni fogják a rendszer azonnali visszaállítását, így a Bahreini Nagydíjon az elmúlt évekből ismert kvalifikációt rendezik meg, a pilóták csak az etapok végén esnek majd ki.

– idézte Wolffot az Autosport. „Ezt még az F1 Commissionnek jóvá kell hagynia, de szeretném látni, hogy ki mer kiállni a tegnapi időmérő mellett! Néhány napon belül rendeződnie kell a helyzetnek” – mondta. „Akadtak csapatok, amelyek szerint a Q1-ben és a Q2-ben fel lehetne kavarni az állóvizet, de végül a józan ész érvényesült."

Wolff szerint „nagyon furcsán nézne ki, ha a jövő héten megint kompromisszumot” kötnének, és tovább variálnának a szabállyal, ezért a szezon végéig a tavalyi formátumot szeretnék alkalmazni, 2017-re viszont megint átgondolják a lehetséges alternatívákat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!