Vágólapra másolva!
Egy jól ismert háttérember csatlakozott a télen a Ferrari csapatához: Jock Clear 1997-ben mindent elkövetett, hogy legyőzze Schumachert, majd a Mercedesnél vele, Hamiltonnal és Rosberggel is dolgozott, 2014 végén viszont úgy döntött, beteljesíti az álmát, és segít felvirágoztatni a Ferrarit.

A 2016-os szezon elején már szinte mindenki arról beszél, hogy a Ferrari legyőzheti-e az idén a 2014 óta verhetetlen Mercedest, de két évvel ezelőtt az olasz istálló még a padlón volt. A vállalat legfelsőbb szintjétől egészen az F1-es istálló technikai stábjáig alapos megújulásra volt szükség: új elnök, csapatfőnök, és Sebastian Vettel személyében versenyző is érkezett Maranellóba, a csapatot pedig jelentősen átszervezték.

Egy név hiányzott eddig a listáról: Jock Clear.

Clear a Lolánál kezdte pályafutását, majd 1989-től a Benetton, aztán a Leyton House, a Team Lotus és a Williams alkalmazottja is volt. Onnan követte Jacques Villeneuve-öt a BAR-hoz, a későbbi Honda és Mercedes csapat jogelődjéhez. Brackley-ben a kanadai bajnok után Szato Takuma, Rubens Barrichello, Michael Schumacher, Nico Rosberg és Lewis Hamilton teljesítményért felelős mérnökeként is dolgozott, de elmondása szerint akkor vált valóra az álma, amikor 2014-ben a Ferrarihoz hívták.

Jock Clear az Ausztrál Nagydíjon tér vissza igazán az F1-be Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Az angol szakember munkáját régóta nagyra tartják, ez is az oka annak, hogy a Mercedes csak egy szezon kihagyásával, de békésen engedte el legfőbb riválisához Cleart, aki a januári Pirelli gumiteszten öltötte magára először a vörös öltözéket. Azóta a pályán dolgozó 50 szakember munkáját irányítja, és folyamatosan vesz át teendőket honfitársától, James Allisontól.

A feladata, hogy a pályán bármilyen körülmények közepette kihozzák az autókban rejlő teljesítményt.

„Van egy név, amely az autósport legmagasabb szintjének szinonimája, és ez a Ferrari” – mondta Clear, aki 1997-ben a mérnökeként segített megnyerni Villeneuve-nek a bajnokságot, miután a Ferrari pilótája nekiment a szezonzáró Európa Nagydíjon.

„Nagyon tiszteljük az ellenfeleinket, az évek során sokukkal együtt is dolgoztam, de

úgyhogy ez számomra egy valóra vált álom.”

Clear mindkét versenyző teljesítményéért felelős a Ferrarinál Forrás: AFP/Paul Crock

Clear bajnoki címet nyert Villeneuve-vel ’97-ben, tagja volt a konstruktőri győztes Brawn GP-nek 2009-ben, és a Mercedes színeiben is sikert sikerre halmozott. Eddig azonban mindig egy adott pilótára koncentrált, míg a Ferrarinál mindkét versenyző autójának teljesítményéért ő a felelős. Elárulta, hogy bár sokat tud arról, mi az F1-es győzelem receptje,

Maranellóba nem úgy érkezett, hogy ő lesz, aki megmondja a tutit.

„Bármely sportot megnézhetjük, mindenhol igaz, hogy ha az ember csak olyan jó, mint tíz éve volt, az ma már egyáltalán nem elég” – közölte. „A bajnoki cím, amelyet a Ferrarival szeretnék megnyerni, mindenképpen új szintet jelent majd. Jobbnak kell lennünk, mint bármikor voltunk, amikor bajnokok lettünk más csapatokkal” – vélte.

A sport túl gyorsan változik ahhoz, hogy megmondhassam, mi kell a győzelemhez.”

A rutinos szakember elismeri, neki is vissza kell rázódnia az F1-es körforgásba, mert bár 21 éven át egyetlen futamot sem hagyott ki, a Mercedesnél már bő egy éve nem engedték a versenycsapat közelébe, és fél éve szabadságát töltötte, elsősorban a családja Olaszországba költöztetésével.

amikor megint kiderül, hogy ez a feladat milyen sokat kivesz mindenkiből, de a Ferrarinál nem tétlenkedtek, nagyon jó szakemberek vesznek körül, akik segítenek felvenni a ritmust.”

Ki akarják hozni a legtöbbet az SF16-H-ból Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„A célunk, hogy versenyeket nyerjünk, és ez remélhetőleg bajnoki győzelmeket is eredményez majd” – jelentette ki. „Olyan gyorsan fejlesztünk, amennyire csak tudunk, az elsődleges elvárásunk, hogy a téli újítások révén kihozzuk a legtöbbet az autóból.”

„Ez a pilótákon és a versenyistállón múlik, de közben a srácok tovább fejlesztenek a gyárban. További újdonságok jönnek, meglátjuk, hogy ez elegendő lesz-e az ellenfél legyőzéséhez.

A Ferrari két évvel ezelőtti állapotához képest figyelemre méltó, hogy Clear szerint „nagyon jó helyzetben örökölte meg” a csapatot, és a versenyekre utazó kontingens kedvező benyomást tett rá. „James Allison pokolian komoly munkát végzett a srácok motiválása és a pozitív szemlélet kialakítása terén. Optimizmus uralkodik a csapatnál, úgyhogy ez nem jelent számomra nyomást.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!