Vágólapra másolva!
A Mercedes zsinórban harmadszor ülhet fel a Forma-1 trónjára, de rajtuk kívül szinte mindenki abban bízik, hogy az idén másnak is lesz esélye a sikerre. A rövid, de intenzív felkészülési idő után Ausztráliában kezdődik a 2016-os világbajnokság. Új formátumú előzetesünk a hétvégéről.
Kezdődik! Tavaly Hamilton győzelemmel indította a szezont Ausztráliában Forrás: AFP/Mal Fairclough

Fejezetek az Ausztrál Nagydíj történetéből

* Az Ausztrál Nagydíj még a Forma-1-nél is régebbi múltra tekinthet vissza, hiszen az első versenyt, amely ezt a nevet kapta, 1928-ban rendezték. A világbajnokság részévé azonban csak 1985-ben vált annak ellenére, hogy az F1 sztárjai a korábbi évtizedek során is évről évre megmérkőztek a helyi pilótákkal az egyik legnépszerűbb bajnokságon kívüli versenyen.

* Az Ausztrál Nagydíjat 1985 és 1995 között az adelaide-i utcai pályán rendezték, majd a verseny húsz évvel ezelőtt átköltözött a melbourne-i Albert Parkba, amely azóta is minden évben vendégül látja a mezőnyt. Míg Adelaide-ben rendre a szezon utolsó futamát rendezték meg, Melbourne a versenynaptár elejére került, 2006 és 2010 kivételével mindig az idénynyitónak adott otthont.

* A verseny történetének legsikeresebb versenyzője Michael Schumacher, aki négyszer (2000, 2001, 2002, 2004) állhatott a dobogó tetejére. A csapatok közül a McLaren örülhetett a legtöbbször, ők 11 alkalommal diadalmaskodtak (1986, 1988, 1991, 1992, 1993, 1997, 1998, 2003, 2008, 2010, 2012).

Az elmúlt öt év győztesei:

  • 2015 Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 2014 Nico Rosberg (Mercedes)
  • 2013 Kimi Räikkönen (Lotus)
  • 2012 Jenson Button (McLaren)
  • 2011 Sebastian Vettel (Red Bull)

Az elmúlt öt év edzéselsői:

  • 2015 Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 2014 Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 2013 Sebastian Vettel (Red Bull)
  • 2012 Lewis Hamilton (McLaren)
  • 2011 Sebastian Vettel (Red Bull)

Emlékfoszlány

Annak ellenére, hogy az Ausztrál Nagydíj 1985 és 1995 között az idényzáró szerepét töltötte be, a világbajnoki cím sorsa mindössze kétszer dőlt el Adelaide-ban. Az 1994-es bajnoki döntő Michael Schumacher és Damon Hill nagy port kavart ütközése és a német első vb-címe miatt maradt emlékezetes, de az 1986-os verseny talán még nagyobb izgalmakat tartogatott. Az utolsó futam előtt még hárman voltak esélyesek a végső győzelemre: Nigel Mansell (Williams) 6 ponttal vezetett a címvédő Alain Prost (McLaren) előtt, aki csak 1 ponttal előzte meg Nelson Piquet-t (Williams). A verseny egyikük számára sem kezdődött jól - Mansell a pole-ból rögtön a 4. helyre esett vissza, később Piquet megpördült, majd Prost defektet kapott. 18 körrel a leintés előtt azonban ők álltak az élen Piquet-Prost-Mansell sorrendben, amikor a vb-éllovas brit balhátsó gumija látványosan felrobbant az egyenesben. A Williams hasonló hibától tartva kihívta Piquet-t is kereket cserélni, így Prost nyerte a versenyt és a bajnokságot.

A hétvége fő témái

Legyőzhető-e a Mercedes?

A németek az elmúlt két évben könnyedén bezsebelték az egyéni és konstruktőri világbajnoki címeket, 2014-ben csak a Red Bull, 2015-ben pedig a Ferrari tudott rajtuk kívül három-három futamot nyerni. Az egyre többet kritizált Forma-1-nek szüksége lenne egy izgalmas, fordulatos idényre, de

az előszezoni tesztek alapján még mindig a Mercedes tűnik a legerősebbnek.

Noha a barcelonai gyakorláson használt négy gumikeverékből hármon a Ferrari bizonyult a leggyorsabbnak, ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mert a Mercedes nem a köridőkre,hanem a megbízhatóságra helyezte a hangsúlyt, és több mint 6000 kilométert teljesített a 8 nap alatt. Ugyanakkor a Ferrari sem tétlenkedett, és a jelek szerint valóban közelebb kerültek a Mercedeshez - kérdés, hogy sikerült-e annyira felzárkózniuk, hogy a világbajnoki küzdelembe is bele tudjanak szólni. Melbourne-ben közelebb kerülhetünk a válaszhoz, bár az idénynyitón hagyományosan gyakoriak a csalóka eredmények.

Kitart-e Rosberg lendülete?

A 2015-ös idény legnagyobb részét Lewis Hamilton uralta, de az év utolsó harmadára Nico Rosberg megtáltosodott: az utolsó hat futam mindegyikét a pole pozícióból kezdhette meg, és

a szezon végén zsinórban három győzelmet aratott.

Ez a világbajnoki küzdelemben már nem segíthetett neki, de a téli szünetet ő kezdhette meg jobb hangulatban. Rosberg mindent megtesz azért, hogy a 2016-os idényre is átmentse a remek formáját, Hamilton pedig abban reménykedhet, hogy a Mercedes nem tartotta meg azokat a beállításokat, amelyek állítása szerint a csapattársának kedveztek a Szingapúri Nagydíj után.

Mennyit fejlődött a McLaren?

A McLaren fennállása egyik legrosszabb és legkínosabb idényét zárta 2015-ben, miután csupán a Manort tudták megelőzni a bajnokságban, és a tabella 9. helyén végeztek. A gyenge és megbízhatatlan Honda motorral küszködő istálló tavaly rendkívül optimistán vágott neki az idénynek, az elmúlt hetekben viszont sokkal óvatosabban nyilatkoztak az idei esélyeikről.

A tesztek eredményei egyértelmű javulást mutatnak,

de mivel nagyon mélyről kell visszakapaszkodniuk, nem valószínű, hogy ki tudnak törni a középmezőnyből. Az idei teszteken mindenesetre átlagosan csaknem háromszor annyi kilométert tettek meg naponta, mint tavaly ilyenkor.

Okoz-e meglepetést a Haas?

Az F1 11. csapata a Haas lett Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/Nurphoto/Joan Valls/Urbanandsport

Idén 11 csapat vesz részt a bajnokságban, ugyanis Melbourne-ben bemutatkozik az amerikai Gene Haas új F1-es istállója, amely a Ferrarival áll szoros technikai együttműködésben. Az F1-ben legutóbb debütáló istállók sorsa kevés okot ad a bizakodásra, miután a 2010-ben útjára indított HRT és Caterham azóta megszűnt, a Manor pedig nem tud elmozdulni a mezőny végéről. Haas ennek ellenére optimista, és

már az első évében szeretne minél több pontot gyűjteni.

Tény, hogy az amerikai istálló felkészültebbnek tűnik, mint az előbb említett csapatok, és az első teszthéten meglepően jól szerepeltek, de a gyakorlás második hetében számtalan műszaki hiba nehezítette a dolgukat, különösen a turbóval és a brake-by-wire fékrendszerrel gyűlt meg a bajuk.

Lesz-e káosz az időmérőn?

Hosszas huzavona után az FIA múlt pénteken hozta nyilvánosságra az F1 2016-os Sportszabályzatának végleges verzióját, amely a megváltozott időmérő edzés új szabályait is tartalmazza. A kvalifikáció az idén is három szakaszból áll majd, de az egyes etapok végén egyesével, másfél percenként esnek ki a leglassabb versenyzők. Az új rendszerrel hangsúlyozottan

nem az időmérőt, hanem a futamokat szeretnék izgalmasabbá tenni,

mert a bonyolult rendszerben az élcsapatok is könnyebben hibázhatnak, és a rajtrács végén vagy közepén találhatják magukat. A változások ellen azonban több pilóta is felszólalt, Fernando Alonso szerint például teljesen felesleges volt megbolygatni a nézők számára eddig legalább érthető időmérős szabályokat.

A hétvége programja

2016. március 18., péntek

  • 02.30-04.00 1. szabadedzés
  • 06.30-08.00 2. szabadedzés

2016. március 19., szombat

  • 04.00-05.00 3. szabadedzés
  • 07.00-08.00 Időmérő

2016. március 20., vasárnap

  • 06.00- Ausztrál Nagydíj

Albert Park: mi, merre hány méter?

Az Albert Park pályarajza Forrás: FIA
  • Hossz: 5303 méter, ezzel a közepes hosszúságú pályák közé tartozik, a 21 idei helyszín közül a 12. leghosszabb.
  • Pályacsúcs: 1:23.529, amelyet Sebastian Vettel ért el a 2011-es időmérő utolsó etapjában. Hamilton ennél tavaly 2,8 másodperccel rosszabb idővel szerezte meg a pole-t.

  • A leggyorsabb kanyar: A jobbos 8-as, amelyen 270 km/ó-val száguldanak át a versenyzők.

  • A leglassabb kanyar: A 15-ös számmal jelölt utolsó előtti, itt 90 km/ó-ra kell lelassítani.

  • A legnehezebb kanyar: Több versenyző szerint is a gyors, jobbos 12-es, amelyet könnyű elrontani, minden évben számos versenyző sodródik le itt a pályáról az edzések és a verseny során.

  • A legdurvább féktáv: Az első kanyar előtt 324 km/ó-ról kell rövid időn belül 144 km/ó-ra lassítani. A Brembo adatai szerint 5,3 G-s erőhatás éri a pilótákat, miközben 155 kg-nak megfelelő erővel kell rátaposniuk a fékpedálra. A kör 18%-át teszik ki a féktávok, a fékeket közepes terhelés éri.
A fékek terhelése az egyes kanyarokban Forrás: Brembo
  • A legjobb előzési pont: a legnagyobb eséllyel a két DRS-zónában, az 1-es és a 3-as kanyar előtt lehet próbálkozni, de a 13-as jobbosnál sem reménytelen az előzés. Ettől függetlenül ezen a pályán meglehetősen nehéz sikeres manővert végrehajtani.

  • Végsebesség: Kb. 324 km/ó, a célegyenesben.

  • Üzemanyag-fogyasztás: Körönként 1,7 kg, ez soknak számít, csak két másik pályán magasabb. Az Albert Park a lassú tempóról történő gyakori kigyorsítások miatt üzemanyag-igényes pálya.

Egy kör az Albert Parkban

Stratégia, gumik

* Míg a korábbi években két-három kerékcsere volt jellemző Melbourne-ben,

2015-ben a versenyzők döntő többsége egyetlen bokszkiállással teljesítette a futamot,

emiatt sokan túlságosan is óvatosnak ítélték meg a Pirelli gumiválasztását. A győztes Hamilton az 58 körös verseny 25. körében állt ki először új gumikért, közepes keverékűre cserélte az addigi lágy abroncsait. Mivel az idén a szuperlágy keverék is szerepel a repertoárban, megint több kerékcsere lehet.

* Az idei nagydíj egyik legizgalmasabb kérdése lesz, hogy valóban izgalmasabbá teszi-e a küzdelmet a korábbinál szabadabb gumiválasztás. Az új szabályok értelmében a Pirelli minden hétvégére hármat jelöl ki az ötféle, száraz pályára való abroncs közül, majd a versenyre kiválaszt két kötelezően használandó szettet, a Q3-ra pedig egy harmadikat. A csapatok dönthetik el, hogy a megmaradt tíz szettet milyen elosztásban rendelik meg a Pirellitől, sőt az egyes versenyzők gumiválasztása az istállón belül is eltérhet.

A csapatok ennyi szett gumit kértek a versenyzőiknek az Ausztrál Nagydíj hétvégéjére (Medium = közepes, Soft = lágy, Supersoft = szuperlágy) Forrás: Pirelli

* Az Ausztrál Nagydíjra

a szuperlágy, a lágy és a közepes keverékekből lehetett válogatni.

A Q3-ban minden versenyzőnek kötelező lesz felhasználnia egy szuperlágy szettet, a versenyen pedig egy-egy szettet a másik két keverékből. A csapatok többségénél megegyezik a két pilóta gumiválasztása, de a Mercedesnél, a Saubernél és a Haasnál találunk kisebb eltéréseket. A Mercedes Hamiltonnak és Rosbergnek is 6 szett szuperlágy gumit rendelt, de a brit mindössze1 szett közepes keveréket választott a 6 szett lágy gumi mellé. Rosbergnek 2 szett közepes keverék áll a rendelkezésére a hétvége folyamán, ezért csapattársával ellentétben az edzéseken is kipróbálhatja a keményebb gumit.

Ezt várják a főszereplők

Mercedes

  • 2015-ös edzéseredmény: Hamilton 1., Rosberg 2.
  • 2015-ös versenyeredmény: Hamilton 1., Rosberg 2.

Lewis Hamilton: "A tesztidőszak egyszerűen hihetetlen volt, a legjobb, amire vissza tudok emlékezni a karrierem során.

a teljesítményünk és a megbízhatóságunk is javult, ami sokatmondó."

Nico Rosberg: "Tudjuk, hogy a Ferrari ott van a nyomunkban, és talán néhány másik csapat is felzárkózik hozzánk, ezért folyamatosan hajtanunk kell. Nekünk is jót tesz, ha van kivel versenyeznünk, de egy ilyen csapattal a hátam mögött hiszek benne, hogy magunk mögött tudjuk tartani a többieket. Remélem, már az idény első versenyein bezsebelek néhány győzelmet."

Ferrari

  • 2015-ös edzéseredmény: Vettel 4., Räikkönen 5.
  • 2015-ös versenyeredmény: Vettel 3., Räikkönen –
Vettel aláírásokat osztogat az idénynyitó nulladik napján Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Sebastian Vettel: "Nyilvánvalóan az volt a célunk, hogy minél közelebb kerüljünk a Mercedeshez, hiszen tavaly túl nagy volt köztünk a szakadék. Tavaly is sokat fejlődtünk, az idén pedig az új autónknak köszönhetően arra is lehet esélyünk, hogy utolérjük őket.

de egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyit."

Williams

  • 2015-ös edzéseredmény: Massa 3., Bottas 6.
  • 2015-ös versenyeredmény: Massa 4., Bottas –

Felipe Massa: "Nagyon várom már az új idényt, remélhetőleg az idén is olyan jól kezdünk majd, mint tavaly. Bízom benne, hogy az autónk rögtön versenyképes lesz, most ez a legfontosabb. Optimista vagyok, szerintem jól sikerülhet az első versenyünk és az egész idényünk."

Claire Williams, helyettes csapatfőnök: "Szeretném azt gondolni, hogy közelebb kerültünk a Ferrarihoz és a Mercedeshez, de jelenleg inkább az üldözőinkkel foglalkozom.

ez elég aggasztó. Persze mi sem végeztünk rossz munkát - sikerült növelnünk a leszorítóerőt, és a versenyzőink javulásról számoltak be a közepes tempójú és gyors kanyarokban."

Szavazzon!

Ki nyeri az Ausztrál Nagydíjat?

Red Bull

  • 2015-ös edzéseredmény: Ricciardo 7., Kvjat 13.
  • 2015-ös versenyeredmény: Ricciardo 6., Kvjat –

Daniel Ricciardo: "Az idén sokkal jobban sikerültek a tesztjeink, de nem tudhatjuk, hogy állunk valójában, amíg nem érünk Melbourne-be. Az biztos, hogy

ezért magabiztosabbak vagyunk. Én felkészültem a szezonra, bár igazából már januárban készen álltam rá."

Danyiil Kvjat: "Szerintem sikerült rendesen felkészülnünk az idényre - sokat dolgoztunk a tesztek alatt, és elvégeztük a kitűzött feladatokat. Maximálisan kihasználtuk a tesztnapokat, és tudjuk, mit kell tennünk Melbourne-ben. Nincsenek nagy kérdőjelek, és ez remek érzés."

Force India

  • 2015-ös edzéseredmény: Hülkenberg 14., Pérez 15.
  • 2015-ös versenyeredmény: Hülkenberg 7., Pérez 10.

Sergio Pérez: "Nem számít, hány kört teljesítettünk a teszteken, mert úgysem tudjuk a többiekéhez viszonyítani a teljesítményünket. Ezért nem is szeretnék különösebben jósolgatni. Az a legfontosabb, hogy a csapat elégedett volt a barcelonai szereplésünkkel. Az autónk megbízhatóan működött, és sikerült előrelépnünk tavaly óta. Azzal a tudattal utazunk Melbourne-be, hogy elérhető cél a pontszerzés."

Renault

  • 2015-ös edzéseredmény (Lotus néven): Grosjean 9., Maldonado 10.
  • 2015-ös versenyeredmény (Lotus néven): Grosjean -, Maldonado –

Kevin Magnussen: "Voltak jó tesztnapjaink, sok kört teljesítettünk.

Az volt a legfontosabb , hogy minél több időt töltsek a pályán, mert elég régen vezettem ilyen autót, újra formába kellett lendülnöm. Szerintem egyelőre nem férünk be a legjobb tíz közé, de ha minden jól megy, pontokkal távozhatunk Ausztráliából."

Fréderic Vasseur versenyigazgató: "Egyelőre nagyon nehéz megállapítani, hol állunk az erősorrendben. A saját munkánkra és a fejlesztendő területeinkre kell koncentrálnunk ahelyett, hogy a többi csapathoz hasonlítgatjuk magunkat. Az egész mezőnnyel fel kell vennünk a harcot, hiszen mindenkinek ugyanaz a célja: gyorsabbak akarunk lenni, mint a körülöttünk lévők."

Toro Rosso

  • 2015-ös edzéseredmény: Sainz 8., Verstappen 12.
  • 2015-ös versenyeredmény: Sainz 9., Verstappen –

Franz Tost csapatfőnök: "Ilyen jól még soha nem sikerült a felkészülésünk. Nagyon sok kört futottunk, rengeteg adatot gyűjtöttünk.

de ehhez minden versenyen jól kell teljesítenünk, pontokat kell gyűjtenünk. Néha egy-egy kiugró eredményt is elérhetünk, lesz esélyünk az első 5 hely valamelyikén végezni. Optimistábbak és magabiztosabbak vagyunk, mint korábban bármikor."

Sauber

  • 2015-ös edzéseredmény: Nasr 11., Ericsson 16.
  • 2015-ös versenyeredmény: Nasr 5., Ericsson 8.

Felipe Nasr: "Az elmúlt hetekre visszatekintve azt mondhatom, jól sikerült a felkészülésünk Barcelonában, elégedett vagyok a C35-tel. Most az is kiderül, mire leszünk képesek egy versenyhétvégén. Magabiztos vagyok, mert a csapatunk keményen dolgozott azon, hogy jó formában érkezzünk meg a melbourne-i idénynyitóra."

McLaren

  • 2015-ös edzéseredmény: Button 17., Magnussen 18.
  • 2015-ös versenyeredmény: Button 11., Magnussen –
A McLaren sokkal jobban szerepelt a teszteken, mint eddig, de nagy áttörést még nem ígérnek Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Eric Boullier versenyigazgató: "Ami a felkészülésünket illeti, egyértelműen előrébb tartunk, mint tavaly ilyenkor. Sokkal több kilométert tettünk meg, és elvégeztük a legfontosabb rendszerellenőrzéseket, amelyeken 2015-ben még a nagydíjhétvégéken is dolgoznunk kellett. Ettől függetlenül

ezért számos ismeretlen tényezővel kell számolnunk Melbourne-ben. Nem lesz egyszerű hétvégénk, de az utolsó teszt óta az egész csapat nagyon keményen dolgozott Wokingban."

Manor

  • 2015-ös edzéseredmény: Stevens - , Merhi -
  • 2015-ös versenyeredmény: Stevens - , Merhi –

Dave Ryan versenyigazgató: "Az idén azt a motort szerelhetjük az autónkba, amelyet sokan a legjobbnak tartanak, ráadásul

Ez a probléma tehát megoldódott, már csak a többivel kell foglalkoznunk. Egyértelműen abban reménykedünk, hogy versenyképesek leszünk és pontokat szerzünk."

Haas

Romain Grosjean: "Elégedett voltam a téli tesztek alakulásával és a felkészülésünkkel. Számítottunk rá, hogy lesznek hullámvölgyek, rengeteget kellett dolgoznunk. A 8 nap alatt nem tudtunk túl sokat tesztelni, de a nulláról indulva szerintem jól teljesítettünk. Mindannyian nagyon várjuk a csapat első versenyét."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!