Vágólapra másolva!
A Mercedes tesztpilótája, Pascal Wehrlein, a DTM tavalyi bajnoka a stuttgartiak motorjaira váltó Manorhoz igazolt.

Már csak egy ülés sorsa maradt kérdéses az idei F1-es rajtrácson, miután Pascal Wehrlein elárulta, hogy ő vezetheti a Manor-Mercedes egyik autóját a 2016-os szezon során. A német fiatal a Mercedes-Benz támogatását élvezi, tavaly kiegyensúlyozott versenyzéssel a német túraautó-bajnokság (DTM) történetének legfiatalabb bajnoka lett, és 2014 óta rendszeresen tesztelt a gyári F1-es csapat és a Force India színeiben is.

„Hat éves voltam, amikor először F1-es nagydíjon jártam, azóta az volt az álmom, hogy versenyző legyek" – idézte Wehrleint a német Auto Bild. „Ez az álmom most valóra válik." A német kiadvány úgy tudja, a hivatalos bejelentés még szerdán megtörténik. Wehrlein a Sport Bild szerint hozzátette: „Toto Wolff rengeteget segített nekem, ezért nagyon-nagyon hálás vagyok."

Pascal Wehrlein minden bizonnyal a Manornál versenyezhet az idén Forrás: Daimler

A 21 esztendős pilótára még az F3 Euro Series-ben figyelt fel a Mercedes, miután 2012-ben az összetett pontverseny 2. helyén végzett, egy évvel korábban pedig megnyerte az ADAC Formula Masterst. Wehrlein csiszolatlan gyémántként a DTM-be került, ahol eleinte középszerű eredményeket hozott, 2015-ben viszont következetesen gyűjtötte a pontokat, és annak ellenére is bajnok lett, hogy csak két alkalommal tudott győzni.

A Mercedesnél régóta nem titkolják, hogy nagy jövőt szánnak Wehrleinnek, Lewis Hamilton és Nico Rosberg mellett az egyetlen pilótának, aki 2015-ben az F1-es autójukat vezethette. Ám Wolff korábban kijelentette, 4 millió eurónál többet nem hajlandók fizetni a Manornak a versenyeztetéséért. Ez azt jelenti, hogy Wehrlein mellett az anyagilag gyenge lábakon álló istállónak mindenképpen egy tehetős pilótára lesz szüksége. Esélyesek az állásra a tavalyi versenyzőik, Will Stevens és Alexander Rossi, valamint az F1-be igyekvő Rio Haryanto is.

Oconnak is jól jön

Wehrlein előléptetése a Mercedesszel szerződésben álló, de a Renault-nak kölcsönadott Esteban Oconnak is jó hír lehet, mert a stuttgartiak korábban úgy vélték, Wehrlein helyét a francia tehetség veheti át a DTM-es különítményben. Ocon így rendszeresen versenyezhetne, és közben az F1-es csapatok rendelkezésre állhatna.

Ocon 2014-ben legyőzte Max Verstappent az F3-as Európa-bajnokságban, de az akkor még létező Lotus gyaníthatóan anyagi okok miatt levette róla a kezét, így veszélybe került a pályafutása, melyet a Mercedes mentett meg. A németek a GP3-ban kezdték versenyeztetni, ott Ocon meg is szerezte a bajnoki címet, valamint a DTM csapat tartalékpilótája lett, de abban a sorozatban egyelőre nem mutatkozhatott be.

Az F1 2016-os mezőnye

CsapatVersenyző 1Versenyző 2
MercedesLewis HamiltonNico Rosberg
FerrariSebastian VettelKimi Räikkönen
Williams-MercedesValtteri BottasFelipe Massa
Red Bull-TAG HeuerDaniel RicciardoDanyiil Kvjat
Force India-MercedesNico HülkenbergSergio Pérez
RenaultKevin Magnussen
Jolyon Palmer
Toro Rosso-FerrariMax VerstappenCarlos Sainz
Sauber-FerrariFelipe NasrMarcus Ericsson
McLaren-HondaFernando AlonsoJenson Button
Manor-MercedesPascal WehrleinRio Haryanto, Alex Rossi, Will Stevens ?
Haas-FerrariRomain GrosjeanEsteban Gutiérrez

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!