Vágólapra másolva!
Jean Todt szerint el kell fogadni, hogy minden sportban lehetnek lehengerlő teljesítményt nyújtó csapatok vagy versenyzők. Nem hiszi, hogy a szövetség önálló szabályalkotóvá válhat.

A jelenlegi motorformula bevezetése óta nem sok babér termett a Mercedes ellenfeleinek. Az eltelt 38 futamból mindössze hármat nyert a Red Bull-Renault 2014-ben, hármat pedig a Ferrari 2015-ben, egyébként nem volt kérdés, hogy a Mercedes egyik pilótája, általában Lewis Hamilton halad át elsőként a célvonalon. Sokan kritizálják ezért az F1-et, de Jean Todt, az FIA elnöke szerint az egyeduralom időnként elkerülhetetlen.

„Boldogabb lennék, ha minden versenyt más nyerne meg, de ez soha sem fog megtörténni" – idézte Todtot az Autosport. „El kell fogadni, hogy a tartós fölény a sport része, és nemcsak az autósportokban van ez így, hanem a fociban, a teniszben, az atlétikában is" – mondta Todt. „Ez mindenhol előfordul, akkor miért ne fordulna elő az autósportban is? A helyzetet övező negatív hozzáállás teljesen megalapozatlan, az építő jellegű kritikát viszont elfogadom."

A Mercedes egyeduralma Todt szerint nem egyedi Forrás: Daimler

Todt a Ferrari csapatfőnökeként 1999 és 2007 között összesen hat egyéni és hét konstruktőri világbajnokságot nyert, Michael Schumacherrel ráadásul évekig szinte megállíthatatlanul gyűjtötte be a győzelmeket. Az autósportokat is felügyelő világszervezet elnökeként „természetesen nem elégedett" a jelenlegi helyzettel, és elmondása szerint próbál is tenni ellene, de úgy véli, túlreagálni nem szabad.

Az F1 bennfentesei sokszor azt is felróják, hogy nem lenne szabad a csapatoknak is beleszólást engedni a szabályok alakításába, az FIA-nak vissza kellene vennie tőlük ezt a jogot, ám Todt szerint erre nincs sok esély. „Az elmúlt évek során az FIA-nak nem volt nagy szava és befolyása" – ismerte el. „Mivel van egy érvényben lévő Concorde Agreement, annak értelmében meghatározott jogok illetik meg a kereskedelmi jogok tulajdonosát, a csapatokat és a felügyelő testületet."

„Ebben semmi újdonság nincs. Ettől függetlenül az FIA elnökeként számomra nem jelentene gondot, ha az FIA teljes szabályalkotási és ellenőrzési jogosítványt kapna. Ehhez viszont egy új Concorde Agreementet kell aláírnunk. Ilyen egyszerű. Ha ezt mindenki elfogadja, nagy örömmel fogok eljárni a szellemében, de tudom, hogy nem fog sor kerülni rá" – mondta Todt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!