Vágólapra másolva!
Paradigmaváltás jön az együléses versenyautók megjelenése terén 2017-től, mivel az F1-es versenyzők is támogatják a fejüket védő bukókeretek bevezetését. Nem tökéletes, de sokkal jobb a semminél.

Az FIA tájékoztatta az F1-es csapatokat, hogy 2017-től bevezetik az F1-ben a versenyzők fejét védő bukókereteket, értesült a BBC. A szövetség jelenleg véglegesíti a terveket az istállókkal együttműködésben, és nem látják okát annak, hogy az újítás ne jelenhetne meg már a jövő évtől. A fejlesztést a versenyzők is támogatják, szakszervezetük, a GPDA vezetője szerint tőlük is nyitottságra van szükség az elfogadása terén.

„A pilóták egyértelműen örülnek, amiért a csapatok műszaki szakemberei megállapodtak abban, hogy az FIA kutatása és a versenyzők javaslatai alapján hatékonyabb fejvédelem valósuljon meg 2017-től” – mondta Alex Wurz. „Most megkezdődik a tervezés, melynek során a pilótáknak nyitottságot kell tanúsítaniuk a kissé megváltozó látótér elfogadása iránt. Arra is kíváncsi vagyok, hogy miként teszik vagánnyá és gyorsaságot sugallóvá a megoldást.”

A Mercedes találmánya, de továbbfejlesztik Forrás: Giorgio Piola/Motorsport.com

A versenyzők sisakjának védelme Ayrton Senna halála óta rendszeresen visszatérő téma a Forma-1-ben, de a kutatások Felipe Massa és Henry Surtees 2009-es balesetei óta kaptak új lendületet. 2015-ben két versenyző, Jules Bianchi és Justin Wilson is elhunyt fejsérülések következményeként. Mivel az elmúlt hét év három halálesetéből kettő valószínűleg megelőzhető lett volna a bukókeret használatával, bár ez a megoldás sem nyújt tökéletes védelmet, jelentősen növeli a pilóták biztonságát.

Az F1-es mezőny sokáig megosztott volt a kérdéssel kapcsolatban, még úgy is, hogy mindenki tisztában van a sisakot érő tárgyak okozta sérülések kockázatával. Többen úgy vélték, az F1 hagyományait károsítaná, ha lezárnák a pilótafülkéket, és a balesetek utáni mentés bonyolódása is aggodalmakat keltett. Végül a Mercedestől származó bukókeret ötletét fejlesztik olyan szintre, hogy jövőre már élesben is bevethető legyen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!