Társoldalunk:

A Renault vezére Alonsót akarja

2016.02.04. 13:38

Carlos Ghosn nem titkolja, hogy szívesen visszacsábítaná a gyári Renault csapat eddigi utolsó bajnokát, de a döntéseket a beosztottjaira bízza. Bár van két versenyzőjük, pilótafronton is hosszú távra terveznek.

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer versenyezhet az idén a Renault-nál, Esteban Ocont pedig a kölcsönkapták a Mercedestől, tartalékpilótaként ezért ő várhat az esetleges beugrásra. Carlos Ghosn, a Renault-Nissan szövetség elnöke viszont nem titkolta, hogy ha rajta múlna, a márka F1-es történetének egyik meghatározó alakját, Fernando Alonsót harmadszor is az istállóhoz csábítaná.

„Hogy leszerződtetném-e Alonsót?” – kérdezett vissza Ghosn a spanyol AS című napilap érdeklődésére. „Mindenképpen. Természetesen szeretném, de ez nem az én hatásköröm. A csapat feladata meghozni a döntéseket, ezt elfogadom. A Forma-1-ben töltött éveink alatt rengeteg barátságot kötöttem, sok tehetséges versenyzővel találkoztunk, és Fernando az egyik legjobb közöttük. Kétségtelenül ő az egyik legkiválóbb versenyző ma a Forma-1-ben.”

Ghosn a Renault új versenyzői között: balra Palmer, jobbra Magnussen láthatóForrás: AFP/Franck Fife

Alonsót már tavaly is hírbe hozták a Renault-val, mert 2007 végén Enstone-ba menekült vissza, miután a McLaren szerződést bontott vele, de ez akkoriban inkább Flavio Briatorénak volt köszönhető, akit később csalás miatt kitiltottak az F1-ből. Nem sokkal később a spanyol a Ferrarihoz szerződött, a Renault pedig kiszállt az F1-ből. Alonso kijelentette, a vergődő McLaren-Honda az utolsó F1-es csapata, náluk tervezi befejezni F1-es pályafutását.

A Renault hosszú távú gondolkodásának másik bizonyítéka, hogy a tartalékpilótaként kinevezett Esteban Oconnal is terveznek, még akkor is, ha jelenlegi helyzete kissé bizonytalan, hiszen Cyril Abiteboul, a Renault Sport Racing ügyvezetője elismerte, csak „kölcsönkapták” őt a Mercedestől. „Esteban remek erősítés számunkra az idén, örömmel segítjük a fejlődését. Egyelőre csak kölcsönben van nálunk, ahogy a fociban is szokás, aztán ki tudja még, mi lesz?”

Alonso 2005-ben és 2006-ban (képünkön) bajnoki címet nyert a Renault-nak, ez azóta egyik félnek sem sikerültForrás: AFP/Vanderlei Almeida

Frederic Vasseur, az istálló új versenyigazgatója – Ocon korábbi GP3-as csapatfőnöke – kijelentette, jövőbeli versenyzőként számolnak a francia fiatallal, aki 2014-ben Max Verstappent is legyőzte az F3 Európa-bajnokságban. „Ha nem gondolnám, hogy jelöltként szóba jöhet, nem is lett volna értelme felkérnem őt a beugrásra” – mondta Vasseur, aki a Mercedesszel ápolt jó kapcsolatát is bevetette Ocon megszerzéséért. „Régóta ismerem Estebant, nagyon jó csapatjátékosnak tartom.”

Ocon továbbra is szerződésben áll a stuttgartiakkal, és várhatóan Pascal Wehrlein helyén versenyezhet majd a DTM-ben, de előtte meg kell állapodniuk a Manorral a német versenyző szerződtetéséről. Kisebb meglepetésre a Renault kötelékének tagja maradt a fejlesztőpilótaként alkalmazott Carmen Jordá is, aki elárulta, az idén a szimulátorozás mellett a Renault versenyzési lehetőséget is biztosít majd neki egy alsóbb kategóriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!