Vágólapra másolva!
A Mercedesnél attól tartanak, kakaskodó versenyzőik hátrányba kerülhetnek a Ferrarinál kedvezményezett Vettellel szemben.

Meggyőző teljesítménnyel mutatkozott be Sebastian Vettel tavaly a Ferrarinál, miután a Red Bullnál töltött utolsó, 2014-es éve során alaposan elmaradt a tőle megszokott formától. Vettel a Ferrarinál viszont rögtön otthon érezte magát, és a csapat is gyorsan megújult körülötte. Ennek eredménye három győzelem lett, és a német szinte minden versenyen harcban volt a dobogós helyekért is. A Mercedes előnye viszont még jelentős maradt, de Niki Lauda nem becsüli le legfőbb ellenfelüket.

„A Ferrari ismét rátalált a régi versenyképességére” – idézte az Auto Bild Motorsport a korábbi háromszoros bajnok Niki Laudát, aki jelenleg a Mercedes csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke. „Ez mindenek előtt Sebastian Vettelnek köszönhető. Az tény, hogy gyors versenyző, ez szóra sem érdemes. Az viszont már igen, hogy sikerre éhes, és képes egy csapat élére állni. Vettel veszélyes ellenfél” – ismerte el.

Vettel már az első szezonja során szoros köteléket alakított ki a Ferrari szerelőivel Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Noha a Ferrari tavaly komoly lépést tett előre, csak akkor tudták megszorítani a Mercedeseket, ha az Ezüstnyilak és pilótáik képtelenek voltak a legjobb formájukat hozni. Ebbe az is belefért, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg olykor elkeseredett csatába bonyolódott, néha össze is koccantak, és jelentős pontmennyiséget raboltak egymástól, bár Hamilton igazából csak akkor engedett ki, amikor már bebiztosította magának a bajnoki címet.

A Mercedes-Benz Motorsport igazgatója, Toto Wolff viszont nem tagadta, hogy a 2016-os szezon során jobban oda kell figyelnie pilótái küzdelmére, mert „attól tartunk, hogy Vettel ebből előnyt kovácsolhat.” Wolff szerint a Mercedes versenyzői felállása „kiegyensúlyozottabb, mint a Ferrarié, náluk könnyebb kijelölni az 1-es és a 2-es számú pilótát. A mi szempontunkból ez versenyhátrányt jelent.”

Rosberg üldözi Vettelt a Magyar Nagydíjon, később azonban visszaesett Forrás: Hungaroring média

Hamilton és Rosberg csatája igen szokatlanul alakult 2015-ben, hiszen a brit pilóta szinte megállíthatatlanul menetelt a bajnoki cím felé, utána viszont Rosberg egyértelműen jobbnak tűnt a háromszoros világelsőnél. Hamilton az autó beállításainak változását, és a tudat alatti megnyugvást okolta a visszaeséséért, de úgy vélte, 2016-ra ismét képes formába lendülni, és harcba szállni 4. bajnoki címéért.

„Ez egy igen érdekes helyzet, mert Nico lehengerlő volt a 2015-ös szezon végén” – jelentette ki Wolff. „Igazából fogalmam sincs, hogy az önbizalom szempontjából Lewis bajnoki címe vagy Nico győzelmi sorozata játszik-e nagyobb szerepet.” Wolff a szezon után figyelmeztette versenyzőit, hogy amennyiben küzdelmük az eredmények rovására megy, akár le is cserélhetik őket, most viszont kijelentette, „amíg ez nem árt a Mercedesnek, együtt tudok élni ezzel.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!