Társoldalunk:

Eldőlt az év közbeni F1-es tesztek helyszíne

2016.01.13. 17:57

Közvetlenül a Spanyol és a Brit Nagydíj után lépnének pályára a csapatok. 2016-ban is csak kétszer tesztelhetnek a szezon közben.

Az idén a Spanyol és a Brit Nagydíj utáni kedden-szerdán fogják megrendezni a Forma-1 két, szezon közbeni tesztjét, tudta meg az Autosport. „A rendezvény igazgatónk jelenleg egyeztet a Forma-1-gyel és a csapatokkal, hogy véglegesítsék a teszt részleteit, amely közvetlenül a Brit Nagydíj utáni héten zajlana. Szeretnénk, ha ez nyilvános lenne a közönség számára, de ez is az F1 jóváhagyásától függ” – mondta a Motorsport.com-nak Katie Tyler, Silverstone marketing és kommunikációs vezetője.

A csapatok július 12-13-án léphetnek pályára az egykori katonai repülőtéren. Az első teszt minden bizonnyal május 17-18-án, Barcelonában lesz, a Sportszabályzat ugyanis kiköti, hogy a szezon közbeni gyakorlásnak mindig az előző verseny helyszínén kell zajlania, és legfeljebb 36 órával később kell kezdődnie. A Catalunya Circuit bejáratott teszthelyszín, az előszezon során is ellátogatnak oda a csapatok, az ott gyűjtött adatokat gyakran használják referenciának.

Silverstone a brit csapatok hazai pályájaForrás: 2015 Getty Images/Clive Mason

Tavaly Ausztriában, a Red Bull Ringen maradt a mezőny, de az egyik napot elmosta az eső, ráadásul az idén ezt már nem tehetik meg, mert az Osztrák Nagydíj után rögtön csomagolniuk kell, hogy odaérjenek az Egyesült Királyságba, a Brit Nagydíjra. A többi európai helyszín nem merült fel lehetőségként.

A szabályok a csapatok egyetértése esetén megengednék, hogy Európán kívül teszteljenek, és fel is merült, hogy az egyik szezon közbeni tesztet inkább az idényzáró után ejtsék meg Abu-Dzabiban, ahol korábban fiatal versenyzőknek adtak bemutatkozási lehetőséget, tavaly pedig gumitesztet végeztek. Mivel a lehetőséget – Bahreinhez hasonlóan – elvetették, várhatóan az idén is a Pirelli használja majd ki az alkalmat a 2017-es abroncsok kipróbálására.

A 2016-os F1 tesztnaptár

  • 2016. január 25-26., Paul Ricard (Pirelli esőgumi-teszt, csak a Ferrari, a Red Bull és a McLaren részvételével)
  • 2016. február 22-25., Barcelona
  • 2016. március 1-4., Barcelona
  • 2016. május 17-18., Barcelona
  • 2016. július 12-13., Silverstone
  • 2016. november 29., Abu-Dzabi (Pirelli gumiteszt, egyelőre nincs megerősítve)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!