Bottas üzenni akart év végi keménykedésével

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 31: Valtteri Bottas of Finland and Williams drives during qualifying for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 31, 2015 in Mexico City, Mexico. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ellenfeleinek akart üzenni a Williams pilótája, mert nem szeretné, ha könnyű prédának tekintenék. A tavalyi nehézkes szezon még harciasabbá tette.

Kevésbé ismert arcát mutatta meg Valtteri Bottas a 2015-ös szezon végéhez közeledve, amikor két versenyen is összeütközött Kimi Räikkönennel, és az idényzárón vétlenként újabb balesetbe keveredett. Az általában hideg fejjel vezető pilóta nyíltabban felvállalta a test-test elleni küzdelmet, és az év közbeni felemás eredményei dacára az utolsó pillanatig üldözte a pontverseny 4. helyét megszerző, egyébként szintén felejthető évet záró Räikkönent.

„Az utolsó néhány versenyen talán agresszívabbá váltam” – ismerte el az Autosportnak. „Általában konzervatív versenyzőként ismernek, aki mindig célba juttatja az autót. Manapság is kalkulálok a kockázatokkal, de olykor eljön az a pont, amikor egy adott helyzetben jobb nem visszahőkölni. Ezáltal az ember jobb eredményt érhet el, vagy a legrosszabb esetben a többi versenyző talán megtanulja, hogy nem érdemes próbálkozniuk” – magyarázta a finn.

Bottas bekeményít Forrás: AFP/Mark Thompson

Bottast a fiatal generáció egyik kiemelkedő tehetségeként tartják számon, de az igazi áttöréssel egyelőre adós maradt. A szezon jelentős része során csapattársa, Felipe Massa simán tartani tudta vele a tempót, és kulcsfontosságú pillanatokban is a brazil került fölénybe. Bottas a szezon második felében talált magára, és Mexikóban dobogóra is állhatott, miután kiütötte Räikkönent, aki Szocsiban épp tőle vette el a harmadik helyet, amikor az utolsó körben nekiment autójának.

„Talán” – mondta Bottas, amikor arról kérdezték, hogy a Räikkönen-incidensnek köszönhető-e a stílusváltása. „Számomra ez természetes, mert nem volt remek évem, és minden egyes pozícióért meg akartam küzdeni, miközben azt is bizonyítani akartam, hogy keményen is tudok versenyezni, és nem adom fel. Bizonyos esetekben nem fogom elvenni a gázt” – közölte, de ígérte, továbbra is belátóan versenyez majd, ám ha lehetőséget lát majd, megpróbál élni vele.

Még nem csomagol

Bottast tavaly nyáron hírbe hozták a Ferrarival is, a Williams viszont tetemes összeget kért volna érte, így az olaszok inkább megtartották honfitársát, Räikkönent. Bottas így maradt Grove-ban, de az UOL Esporte kérdésére elmondta, nem kifejezetten a Ferrariról, a Williamsről vagy éppen a Mercedesről, hiszen „versenyzőként az ember mindig azzal a csapattal akar lenni, ami a leggyorsabb autót építi.”

A Ferrarival kapcsolatban viszont elmondta: „Egy ikonikus márka, nem csak a Forma-1-ben, hanem azon kívül is. Mindenki tudja, hogy a Ferrari nagyszerű, ezért természetesen igen izgalmas csapat. Én azonban arra is emlékszem, amikor gyerekként a Williams autóit néztem, amelyek futamokat és bajnokságokat nyertek. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen történelmi csapat tagja lehetek” – árulta el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!