Vágólapra másolva!
Ő maga sem tudta, hogy képes lesz-e 17 évesen felvenni az F1 ritmusát, de nem idegeskedett emiatt. Úgy érzi, minden területen javult 2015-ben, de még szüksége van egy tanulóévre.

A Toro Rossót sokan támadták, amiért a 2015-ös idényre a mindössze 17 éves Max Verstappent szerződtették, aki a Forma-3-as Európa-bajnokságban eltöltött első éve után rögtön a Forma-1-ben találta magát. A holland azonban megállta a helyét, a 49 begyűjtött pontja mellett elsősorban az előzéseivel hívta fel magára a figyelmet. Elismeri viszont, hogy az idény elején ő maga is kételkedett a képességeiben.

„Mindig nagyon nehéz a váltás, de ez minden bajnokságra igaz" – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. „Ez így volt akkor is, amikor a gokartozás után az F3-ra váltottam. Az ember mindig kételkedik magában - feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon képesek vagyunk-e elvégezni a feladatot."

Ennek ellenére azt állítja, nem izgult túlságosan a debütálása előtt. „Nagyon fontos, hogy az ember higgyen magában, nekem ráadásul nagyon nyugodt a természetem. Azt mondtam magamnak, hogy majd meglátjuk, mi történik" – magyarázta. „Aki kategóriát vált, soha nem tudhatja, mi fog történni, vagy mennyire fog jól szerepelni. Mindig azt mondogatom magamnak, hogy 'majd meglátjuk'. Az F1-ben is ezt tettem."

Verstappen egyelőre elégedett a Toro Rosso ülésével Forrás: AFP

Még nem vágyik élcsapathoz

Verstappen teljesítményét több élcsapat is érdeklődve figyeli, de ő egyáltalán nem bánja, hogy a 2016-os idényt még a Toro Rossónál fogja tölteni. „Szerintem jó, hogy egy évig még tanulhatok, és még jobban megérthetek mindent" – mondta, bár úgy érzi, már az idei teljesítményével is sikerült megmutatnia a képességeit.

„Jó úton haladok, mert zsinórban hatszor pontszerző helyen végeztem" – nyilatkozta. „Szerintem ez nagyon fontos, mert sok hasonlóan gyors srác van, de ők hullámzóbb teljesítményt nyújtanak. Én meg tudtam mutatni a többi csapatnak, hogy nagyon gyors tudok lenni, jól előzök, és képes vagyok egyenletes teljesítményt nyújtani. Ezzel nagyon elégedett vagyok."

Verstappen úgy érzi, rengeteget tanult pályafutása első F1-es idényében. „Az év elején még minden újdonság volt számomra, a pályák, az autó és a vezetési stílus is. Mindent meg kellett tanulnom, bár a téli teszteken már túl voltam. A versenyhétvégék azonban teljesen mások" – magyarázta a holland, aki tudja, még van hová fejlődnie.

„Minden területen javulni szeretnék egy kicsit. Amiben most 98 százalékos vagyok, abban 100 százalékos szeretnék lenni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!