Vágólapra másolva!
Wolff szerint az olaszok a múltjuk miatt is előnyhöz juthatnak. A sport érdekében nem bánná, ha a Ferrari közelebb kerülne hozzájuk, de segíteni nem fognak nekik.

A Mercedes az elmúlt két évben nagy előnnyel nyerte meg az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címeket, de Toto Wolff tisztában van vele, hogy egyszer az ő sikerszériájuk is véget ér majd. Az istálló főnöke szerint a Ferrarinak van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze őket, és nem csak a 2015-ben mutatott javuló formájuk miatt.

Wolff a Motorsport.com-nak adott nyilatkozatában utalt rá, hogy a Ferrari a gazdag F1-es történelme miatt rugalmasabban értelmezheti a szabályokat, ami a pályán is előnyhöz juttathatja őket. „Mi a Mercedes vagyunk, ezért nagyobb óvatossággal kell dolgoznunk" – mondta. „Nem vagyunk olyanok, mint a Ferrari, nem szerepelünk ősidők óta a Forma-1-ben. Ezért néha máshogyan kezeljük a szabályokat – a Ferrarit előnyhöz juttathatja az, ahogy az előírásokat értelmezik."

Wolff biztos benne, hogy a szabályok eltérő értelmezése miatt időnként hátrányba kerülnek, de már beletörődött, hogy a sport így működik. Azt sem bánná, ha a Ferrari 2016-ban közelebb kerülne hozzájuk, hiszen korábban ő is elismerte, hogy a Mercedes egyeduralma unalmasabbá teszi a versenyeket. Segíteni azonban nem fognak a Ferrarinak a felzárkózásban, pedig a múlt héten Bernie Ecclestone már erre gyanakodott.

A Mercedes szorosabb versenyben szeretne nyerni Forrás: AFP

„Ebben a sportban nem lehet előre megírni a forgatókönyvet, nem birkózásról van szó" – mondta. „Ez a sport a stopperről szól, és a stopper soha nem hazudik. Ha jó munkát végzünk, akkor gyors autót építünk, és versenyeket, bajnokságokat nyerünk. Ha nem, akkor ez nem sikerülhet. Az F1 érdekében mi is szorosabb versenyt szeretnénk – és a Ferrari lenne a kedvenc ellenfelünk -, ez feldobná a versenyeket. De nem ez a célunk."

Wolff szerint a Mercedesnek semmilyen érdeke nem fűződik az ellenfelek felzárkózásához, ezért alaptalanok az ezzel kapcsolatos feltételezések. „Nem mi vagyunk a kereskedelmi jogok tulajdonosai, a reklámokkal sem foglalkozunk. Nem vagyunk felelősek azért, ami megjelenik a televízió képernyőjén" – mondta. „Azárt vagyunk itt, mert futamokat és bajnokságokat akarunk nyerni."

A Ferrari sem akart segíteni a Red Bullnak

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne közben megerősítette, azért nem adtak motort a Red Bullnak 2016-ra, mert az „veszélyes" lett volna a saját esélyeikre nézve. Az elnököt az sem vigasztalta volna, ha az osztrákok a Ferrari motorjaival győzik le a Mercedest.

„A legfőbb célom az, hogy a Ferrarit támogassam és megvédjem. Nem érdekel, hogy a Red Bull-lal le tudnánk-e győzni a Mercedest" – jelentette ki. „Ha valaki azt mondja, hogy a Ferrari motorjait használva akarja legyőzni a Mercedest, nem érdekel. Én azt akarom, hogy a Ferrari nyerjen."

„Tudjuk, hogy a Red Bull mire képes, hiszen Sebastian Vettel bajnoki címeivel minket is a földbe tiportak."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!