Vágólapra másolva!
Cyril Abiteboul tagadta, hogy ügyfeleik nyomására engedtek teret az Ilmornak, amit jövőre gyári szinten is bevonnak a várakozásoktól elmaradó F1-es erőforrásuk fejlesztésébe.

Az egész idei évet meghatározta a Red Bull és a Renault szinte folyamatos, adok-kapok játéka, amely során az istálló nyilvánosan ócsárolta motorszállítóját, ami viszont nem volt hajlandó változtatni eredeti stratégiáján. Ennek részeként a Renault nem használta fel az Ilmor által készített, és a Red Bull által is támogatott fejlesztési javaslatokat, majd kudarcot vallottak a saját újításaikkal. Kiderült viszont, hogy a gyári csapatot is indító franciák jövőre már számítanak Mario Illien cégére.

„Ez nagyon egyszerű: együttműködés alakult ki a Renault és az Ilmor között, és ennek nincsenek vonzatai” – mondta Cyril Abiteboul, a Renault Sport F1 ügyvezetője. „Reagálnom kell egyes sajtóértesülésekre, amelyek szerint ezt a Red Bull kezdeményezte vagy csupán az ő érdekeiket szolgálja. Egyáltalán nem erről van szó. Mindig is elismertem, hogy a szezon elején és a végén sem volt semmi, amit az Ilmortól felhasználtunk volna.”

A Renault nem hallgatott a Red Bull által meghívott Ilmor tanácsaira, eddig Forrás: DPPI/Jean Michel Le Meur

„Azt viszont nem állítottam, hogy nem nyűgözött le az Ilmor felkészültsége, amellyel pozitív ötletekkel rukkoltak elő” – közölte a francia szakember. „Ez alapján a mérnöki gárdánk vezetője úgy döntött, hogy folytatjuk az együttműködést az Ilmorral, de kissé más formában. Ezzel kiterjesztjük a mérnöki kapacitásainkat, és egy további próbapadot is bevonunk, így felgyorsíthatjuk a fejlesztéseinket, és gyorsabban felzárkózhatunk” – magyarázta.

Abiteboul azt is elárulta, hogy bár gyári csapattal térnek vissza, és hosszú távon elkötelezték magukat az F1 mellett, szeretné, ha a világbajnokság változna a jelenlegi helyzetéhez képest. „Ha progresszívek akarunk maradni, amilyen a Forma-1 is, akkor bizonyos csoportokat és feladatköröket talán szükséges újraszervezni, hogy hatékonyabb és ismét előremutatóbb lehessen” – utalt valószínűleg az általában egyezségre képtelen F1-es stratégiai munkacsoportra.

„Emellett mindig felmerül a veszély, hogy a hatalom olyan kezekben összpontosul, amelynek valamilyen sajátos érdeke van, legyen az egyéni vagy kollektív. Nem gondolok kifejezetten senkire, de azt hiszem, jobb lenne némi diktatúra, hogy a Forma-1 a jelenleginél haladóbb szellemű lehessen” – fejtegetett hasonló gondolatokat Abiteboul, mint amiket Bernie Ecclestone is emlegetni szokott, például orosz TV csatornák műsorán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!