Vágólapra másolva!
Az F1-es baleset következményei miatt elhunyt pilóta édesapja fiatal tehetségek útját segítené. Philippe Bianchi pert kezdeményez az FIA ellen fia halála miatt.

Alapítványt hoz létre édesapja, és Albert herceg Monacóban a tavalyi Japán Nagydíjon szerzett sérülései következtében elhunyt Jules Bianchi emlékére. A Marussia fiatal tehetsége egy másik autót mentő munkagépnek ütközött a nedves szuzukai pályán, és több hónapos kóma után az idén nyáron hunyt el. A mezőny a Hungaroringen búcsúzott francia társuktól, Philippe Bianchi pedig kiállítás szervezésével, ajándéktárgyak készítésével, és támogatók segítségével állít emléket fia örökségének.

„Mindez egy (pénzügyi) alapot hoz létre, amelynek célja, hogy tehetséges fiatalokat támogassunk, akiket vagy felfedezünk vagy ajánlanak nekünk. Szeretnénk megadni nekik, amit Jules számára adhattunk” – mondta idősebb Bianchi. „Ha új Sennákat, Prostokat, Schumachereket akarunk látni, ez az egyetlen értelmes megoldás. Sok fiatal marad le a lehetőségről az pénzhiány miatt. Ezért is kértem Nicolas Todtot, hogy szerződtesse Charles Leclercet, aki most a Ferrari akadémiájának tagja.”

Bianchi a Ferrari tehetségkutató programjának is tagja volt Forrás: Scuderia Ferrari

Bianchi szerint elsősorban tehetséges autóversenyzőkre koncentrálnak majd, de eseti jelleggel más sportok képviselői is szóba jöhetnek majd. Közben egy JB17 gokart váz elkészítésén is dolgoznak. „Julesnek tetszett volna az ötlet, ha megérhette volna” – vélte édesapja, aki azt is elárulta, hogy ügyvédei már dolgoznak egy beadványon, amellyel pert indít a Nemzetközi Automobil Szövetség ellen a fia balesetének körülményeit vizsgáló tanulmány eredménye miatt.

„A vizsgálat eredménye sokkoló volt. Hogyan lehetséges, hogy emberek a saját munkájukat elemezték? Ez nem összeférhetetlenség?” – tette fel a kérdést. „Elvesztettük Julest, és már soha sem hozhatjuk vissza, úgyhogy nincs veszteni valóm. Csak az emlékeink maradtak, valamint a tisztelet, amit mindannyiunknak meg kell adnunk neki. Minden erőmmel folytatni fogom a harcot az emlékéért.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!