Vágólapra másolva!
A négyszeres bajnok szerint a német a tavalyi Belga Nagydíj óta nem versenyez olyan agresszívan, mint kellene, de az idei év végén kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Wolff szerint Hamilton és Rosberg megértették, mit vár tőlük a csapat.

A 2015-ös idény nagy részében Lewis Hamilton jobb teljesítményt nyújtott csapattársánál, Nico Rosbergnél, és három versennyel az idény vége előtt a világbajnoki címet is bezsebelte. Sokan Rosberg kevésbé agresszív stílusát tartották a vereség egyik fő okának, Hamilton ugyanis többször a pályán előzte meg őt, és a rajtoknál is keményebben vezetett.

A korábbi négyszeres világbajnok, Alain Prost úgy gondolja, korábban Rosberg agresszivitásával sem volt baj, de valamit megváltoztatott benne, amikor a 2014-es Belga Nagydíj rajtja után összeütközött Hamiltonnal. „Azt mondják, Nico nincs Lewis szintjén, de én nem értek ezzel egyet. Szerintem csak nem elég agresszív. A 2014-es spái verseny megváltoztatta őt, már nem vezet olyan agresszíven, mint kellene" – magyarázta.

„Nico problémája az, hogy Lewis manővereit nehéz kiszámítani. Egy igazi versenyzőről van szó, aki ösztönösen tudja, mikor kell agresszívnak lennie. Az autóban és azon kívül is ismer minden játszmát."

Prost szerint jövőre segíthet Rosbergnek, ha a Ferrari tovább erősödik, és fel tudják venni a harcot a Mercedesszel. „Ekkor a Nico és Lewis között zajló csata is megváltozhat, ami megkönnyítheti Nico helyzetét" – vélekedett. „Évek óta csak a Lewis elleni harcra koncentrál, de most másra is figyelnie kellene."

Prost szerint Rosbergnek nem kellene elhagynia a Mercedest Forrás: AFP

A francia nem tanácsolná Rosbergnek, hogy hagyja el a Mercedest, szerinte a két pilóta közötti különbség ezt egyelőre nem indokolja. A szezon utolsó versenyein ráadásul „kiemelkedően jó" teljesítményt nyújtott, hiszen zsinórban 6 pole pozíciót és 3 győzelmet szerzett. „A bajnoki cím elvesztése nagyon lesújthatja az embert, ezért lenyűgöző, hogy ilyen erősen szerepelt utána" – mondta Prost, noha az adatokból látni lehetett, hogy valójában nem Rosberg formája javult látványosan, hanem Hamiltoné gyengült a szezon végén.

Nem ártalmas a rivalizálás

Toto Wolff a szezon után figyelmeztette a versenyzőit, hogy ha a párharcuk negatív hatással lesz a Mercedes teljesítményére, az egyiküket le is cserélhetik. A Mercedes hétvégi, Stars & Cars elnevezésű rendezvényén optimistán nyilatkozott, szerinte a két versenyző megértette az üzenetet. „Nico és Lewis nagyon jól tudják, mire gondoltam" – nyilatkozta. „A csapatszellem nagyon fontos, egyike azoknak a tényezőknek, amelyek idáig vezettek minket. Az ellenségeskedés árthat a csapatunknak."

A két versenyző egyetért abban, hogy eddig a pontig még nem jutottak el. „Remélem, Toto végül mindig azt a következtetést fogja levonni, hogy nincs baj a jelenlegi helyzettel" – mondta. „Meg kell köszönnünk neki, hogy ilyen jól kezelte a helyzetet – bár látom, hogy lett néhány ősz hajszála, talán miattunk..."

„Egyetértek Nicóval, szerintem semmilyen negatívum nem származik a versengésünkből" – nyilatkozta Hamilton. „Győztes csapat vagyunk, és szeretnénk minden alkalommal az élen végezni. De emellett együtt is tudunk működni, mindenről tudunk beszélni."

Wolff hozzátette, a két pilóta harcát a pályán továbbra sem kívánják korlátozni. „Ez a csapatnak is jót tesz, folyamatosan hajtanak minket előre. Kimozdítanak minket a komfortzónánkból, és pontosan ezt várjuk Nicótól és Lewistól."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!