Vágólapra másolva!
Vettel és Ricciardo szerint túl nagy a Mercedes előnye, de a Ferrari főnökei mindenképpen a németek elé akarnak kerülni.

A Ferrari sokat fejlődött a 2015-ös idényben, a győzelem nélküli 2014-es év után Sebastian Vettel az idén háromszor is a dobogó tetején ünnepelhetett. A Mercedes bajnoki címeit azonban így sem veszélyeztették, a többi versenyen Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg diadalmaskodott.

A Ferrarinak nem titkolt célja, hogy jövőre a végső győzelemért is harcolhasson, és az elnök Sergio Marchionne szerint ehhez már az idény első futamára jó formában kell megérkezniük. „Most már a pályán is bizonyítanunk kell. Fontos, hogy rögtön az első versenyen, Ausztráliában győzni tudjunk" – jelentette ki. „Tudom, hogy az istálló csendesen, felhajtás nélkül dolgozott, de most már győzni fogunk."

A csapatfőnök Maurizio Arrivabene is egyetért azzal, hogy a Ferrari nem teheti lejjebb a mércét. „Ha teljesen őszinte akarok lenni, azt mondom, hogy nem megközelíteni akarjuk a Mercedest – eléjük akarunk kerülni. Nem lehet annyi a célunk, hogy közel kerülünk hozzájuk."

Vettel óvatosan nyilatkozik az esélyeiről Forrás: AFP

Nem mindenki ennyire optimista azonban, Sebastian Vettel például rámutatott, hogy a Mercedes fölénye nagyobb, mint a Red Bullé a 2010 és 2013 közötti időszakban. „Az első évben csak néhány ponttal előztem meg Fernando (Alonsót), Mark (Webbert) és Lewis (Hamiltont). 2012-ben pedig az első hét futamot hét különböző pilóta nyerte" – emlékezett vissza. „Most teljesen más a helyzet."

Ricciardo futamot nyerne

Vettel szerint az is a Mercedes malmára hajtja a vizet, hogy a 2016-os idényben nem vezetnek be jelentős szabályváltozásokat. „A Mercedes valószínűleg megint nagyon erős lesz" – mondta. Hasonlóan gondolja Daniel Ricciardo is, aki szerint a Mercedes előnye „túl nagy" ahhoz, hogy jövőre bárki utolérje őket.

„Szerintem még növelték is az előnyüket" – vélekedett. „A Ferrari kicsit felzárkózott, de a Mercedes általában rá tudott kapcsolni, ha szükségük volt rá. Jövőre is ők lesznek a legesélyesebbek, nehéz lesz őket legyőzni. Remélhetőleg nem tart túl sokáig ez az időszak."

Az idei Red Bull-Renault-val küszködő Ricciardo ettől függetlenül úgy véli, jövőre eredményesebb szezont zárhat. „2016-ban az lesz a célom, hogy több dobogós helyet szerezzek, és legalább egy versenyt megnyerjek" – mondta. „Idén hiányzott a győzelem, ezért örülnék, ha jövőre legalább egy összejönne."

„A 2015-ös idény nem alakult olyan jól, mint amire számítottunk, de 2016-ban újra fordulhat a kocka. Persze nem akarom beleélni magam, mert idén is túl magas célokat tűztem ki magam elé."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!