Vágólapra másolva!
A Scuderia technikai igazgatója, James Allison hibátlanra értékelte a négyszeres világbajnok első szezonját a Ferrarinál. Úgy véli, Vettel sikerei emberi tulajdonságaiból is fakadnak.

Közösen kezdett újjászületésbe a Ferrari és Sebastian Vettel a 2015-ös szezon során, miután tavaly mindkét fél kiábrándító évet zárt. Az már a téli teszteken is látszott, hogy az olaszok alaposan összeszedték magukat, és az előzőnél sokkal jobb, de a Mercedestől még mindig elmaradó autót építettek, az viszont talány volt, hogy Vettel is képes-e megújulni, miután távozott a Red Bulltól. A válasz igen: folyamatosan szállította a dobogós helyeket, és három győzelmet is aratott.

Vettel mindössze két futamon követett el látványos vezetői hibákat, Bahreinben és Mexikóban, a Ferrari technikai igazgatója, James Allison mégis úgy véli, a sivatagi verseny jellemzi a németet igazán. „Az autónk nem olyan jó, mint a Mercedesé, ez nyilvánvaló, mégis nyertünk három versenyt, mindhármat Sebastiannal” – nyilatkozta a BBC-nek. „A magyarázat a három győzelemre, és a számos dobogós helyre az, hogy csodás munkát várunk tőle az autóban, hogy az versenyképes lehessen.”

Allison szerint csoda kell ahhoz Vetteltől, hogy megelőzzék a Mercedest Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Az autónk még nem elég jó ahhoz, hogy esélyes legyen a győzelemre, ő mégis körről körre, versenyről versenyre, hétről hétre szállítja ezeket a kisebb csodákat” – mondta Allison Vettelről. „Aztán, az évente megtett sokezer kör alatt tényleg csak elvétve, egyszer vagy kétszer megbizonyosodunk arról, hogy nem egy gép vezet, hanem egy ember. Ez mutatja meg igazán a többi versenyen elért eredményeinek varázsát” – érvelt a brit szakember.

Allison rámutatott, hogy gyorsaságot, és a hibák elkerülését várják egy pilótától, de kifejtette, sajátos jellemvonásaik miatt nem mindig kellemes élmény ilyen emberek közelében lenni. „Sebastian egy olyan szokatlan figura, aki nagyon egyenes és laza. Hiba lenne azt mondani, hogy nincs egója, de figyelünk arra, hogy beilleszkedjen a csapatába” – mondta Allison. „Két sráccal dolgoztam eddig, akik tényleg megértették a csapatmunka értékét. Az egyik Michael (Schumacher), a másik Sebastian.”

Vettelnek nem volt jó napja Bahreinben, de Räikkönen dobogóra állhatott Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

A Ferrari mérnöki gárdáját vezető Allison kitért Kimi Räikkönenre is. A finn pilóta tavaly Fernando Alonsótól, az idén pedig Vetteltől kapott ki alaposan, de a brit szerint a 2007-es bajnok „megdolgoztatja Sebastiant a pénzéért.” Kiemelte a silverstone-i futamot, ahol szerinte Räikkönen gyorsabb volt csapattársánál, de elismerte, akadtak vezetői hibák és „igazán balszerencsés” műszaki problémák egyaránt, amelyek visszavetették Räikkönen eredményeit.

„Kíváncsian várom a következő szezont, mert tudom, hogy szoros kapcsolatban maradnak, és jó látni, ahogy a párosuk egyre jobb eredményekre sarkallja őket. Kimi nagyon tapasztalt és erős versenyző, meglátjuk, mire lesz képes jövőre” – nyilatkozta Allison, aki azt is elmondta, hogy „ha minden tervünket megvalósítjuk, valós esélyünk lesz egy klasszikus évre az F1-ben, és remélem, a Ferrari számára még jobban alakul. Persze, ezt könnyű mondani, de megcsinálni annál nehezebb.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!