Túraautó-bajnok verte Hamiltont a Mercedes buliversenyén

Forma-1, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Mercedes-Benz Stars&Cars, Mercedes-Benz Arena, Stuttgart
Mercedes-AMG's F1 British driver Lewis Hamilton steers his racer in front of his German teammate Nico Rosberg during the Mercedes-Benz "Stars & Cars 2015" event at the Mercedes-Benz Arena in Stuttgart, southwestern Germany, on December 12, 2015. AFP PHOTO / Thomas Kienzle / AFP / THOMAS KIENZLE
Vágólapra másolva!
Hamilton és Rosberg jutalomjátékának indult, de végül egyikük sem jutott döntőbe a Mercedes saját Bajnokok Tornáján. A házi versenyben a DTM-pilóták taroltak.

A Mercedes az idén is megrendezte a már hagyománnyá vált év végi autósport-ünnepségét, a Stars & Carst. Az esemény, amit korábban a márkának otthont adó Stuttgart utcáin tartottak meg, 2015-ben a helyi focicsapat stadionjába költözött, miután a németek egy az egyben átvették a Bajnokok Tornája által sikerre vitt, kieséses formátumot. Saját házi versenyt hirdettek az F1-ben, a DTM-ben, és egyéb bajnokságokban induló jelenlegi vagy egykori pilótáik részvételével.

Az est két kiemelkedő figurája természetesen Lewis Hamilton és Nico Rosberg voltak, de feltűnt a DTM történetének legfiatalabb bajnoka, Pascal Wehrlein, a sorozat legendája, Bernd Schneider, valamint a ’90-es évek meghatározó F1-es pilótái, Mika Häkkinen, David Coulthard és Jean Alesi is. Bemutató körök erejéig autóba ült Niki Lauda és a 86 esztendős Sir Stirling Moss is, míg Susie Wolff versenyzőként, a DTM korábbi sikeres női pilótája, Ellen Lohr pedig egy utcai S-osztállyal ment körbe.

Hamilton és Rosberg az idei F1-es Mercedeseket is megmutatta a stuttgarti közönségnek Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A népes közönség persze leginkább a nagy üdvrivalgást kiérdemlő Hamiltonra, és legfőbb ellenfelére, Rosbergre volt kíváncsi. Ketten teljesen eltérő ágra kerültek a közönségszavazással kialakított párosításokban, így már előre lehetett tudni, hogy ha korábban nem esnek ki, csak a döntőben feszülhetnek egymásnak. Eleinte nem is okoztak csalódást: Hamilton először a korábbi kétszeres világbajnok Häkkinent, majd a DTM-es Maxi Götzöt verte.

A brit pilóta bicskája viszont beletört a szintén a döntőbe igyekvő Wehrleinbe: a fiatal német nagy csatában gyorsabbnak bizonyult az aktuális F1-es világbajnoknál, aki mosolyogva kért visszavágót ellenfelétől, miután gumiégetéssel búcsúzott az idei szezontól. Rosbergnek először egy legendás nevű, de még csiszolatlan versenyző jutott: egykori csapattársának fiát, a vendégként szereplő Mick Schumachert előzte meg az első, Mercedes-AMG A 45 típusú, utcai autókkal vívott fordulóban.

A teljes rendezvény felvétele - A versenyek 2 óra 14 percnél kezdődnek

Miután nagyon simán túllépett az ifjú Schumacheren, a többi párosításhoz hasonlóan C 63 AMG S-re váltott, és az F1-es Safety Car sofőrjét, Bernd Mäylandert győzte le. A döntőért ezután a DTM-es Daniel Juncadellával mérkőzött meg egy Mercedes-AMG GT S volánja mögött, de Hamiltonhoz hasonlóan neki sem jött ki a lépés, így a résztvevő F1-es versenyzők közül senki sem jutott döntőbe.

Ehelyett Hamilton és Rosberg az idei W06 Hybridekkel gördült a pályára, és egy versenynek induló rajt után gumiégetéssel üdvözölték a közönséget. Bő fél órával később viszont már Wehrleiné és Juncadelláé volt a Mercedes-Benz Arena aszfaltja, két győzelemig tartó párharcban döntötték el a végső győzelem sorsát. Az SLS AMG GT3 a spanyol versenyzőnek feküdt jobban, nagy fölénnyel nyerte mindkét felvonást, és a Stars & Cars trófeát is. Az elődöntőben elért jobb idejének köszönhetően Hamiltoné lett a 3. hely Rosberg ellen.

Juncadella nyert Wehrlein és Hamilton előtt Forrás: Wolfgang Wilhelm & Hans Dieter Seufert/Mercedes

Az este során nyoma sem volt a F1-es csapat körüli viharoknak, és a szezonzáró óta a sajtóban folyó üzengetésnek, sőt Hamilton és Rosberg még viccelődni is hajlandó volt egymással a kamerák előtt. Ellenfeleikhez hasonlóan mindketten többször is megköszönték a 35 ezer fős közönség szurkolását, és örömüknek adtak hangot, hogy egy látványos rendezvényen búcsúztathatták a márka számára sikeres autósport-szezont.

Az eseményre valóban nem lehetett panasz: a Mercedes-Benz Museum szomszédságában lévő stadionba a vállalat számos híres versenyautóját, és természetesen aktuális utcai sportautóit is átvitte, a szünetekben pedig oldtimer felvonulások, rövid koncertek, akrobatamutatványok szórakoztatták a rajongókat. A presztízs és az autópark változatossága természetesen nem mérhető a Bajnokok Tornájához, de az F1-nek mindenképpen jót tesz egy ilyen esemény Németországban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!