Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint nem véletlen, hogy senki nem akart nekik motort adni. Horner úgy véli, jövőre is a Mercedes fogja uralni a mezőnyt.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, túl nagy a motorgyártók uralma a Forma-1-ben, sőt egyfajta kartellt hoztak létre, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a független csapatokat. Miután a jelenlegi motorszállítójukkal, a Renault-val megromlott a kapcsolatuk, a Red Bull a Ferraritól, a Mercedestől és a Hondától is sikertelenül próbált erőforrást szerezni a következő idényre. Végül maradnak a franciák motorjainál, de azokat TAG Heuer néven fogják használni.

Amikor az Autosprint megkérdezte Markót, hogy szerinte a gyártók összeesküdtek-e a Red Bull ellen, az osztrák igennel válaszolt. „Ez így van. A kartell lenne a megfelelő szó" – mondta. „Sajnos csak akkor jöttünk rá, miről van szó, amikor már túl késő volt."

A Red Bull támogatta Bernie Ecclestone javaslatát, mely szerint 2017-től egy független gyártó kínálna olcsóbb motorokat a csapatoknak, de az F1 Commission leszavazta az ötletet. Az istálló azonban továbbra is bízik benne, hogy lesz alternatív megoldás a független csapatok számára, addig pedig annak örülnek, hogy legalább a versenyzők terén nincsenek gondjaik. Bár a Sebastian Vettel helyére szerződtetett Danyiil Kvjat idénye nehezen indult be, az év végére vele is elégedett volt a csapatvezetés.

Kvjat az idény végére meggyőzte a főnökeit Forrás: AFP

„Az év elején Kvjat műszaki hibák miatt küszködött, de sokan tévesen azt hitték, hogy vele van probléma" – mondta Marko. „Úgy tűnt, mintha nehezen illeszkedne be egy olyan nagy csapatba, mint a Red Bull, de nem ez volt a helyzet. Most már nagyon versenyképes."

Marko szerint a Red Bull jól tette, hogy nem egy sztárversenyzőt, hanem Kvjatot szerződtette Vettel helyére. „Tudtuk, hogy a Renault hajtáslánca először kevésbé lesz ütőképes és megbízható, ezért jobb volt egy fiatal pilótát szerződtetni, aki nem veszti el a motivációját a műszaki hibák miatt" – magyarázta. „Fernando Alonso például folyamatosan panaszkodott volna."

Jövőre is Mercedes-uralom?

A Red Bull úgy véli, a 2015-ös kasztnijuk az idény végére hasonlóan jó volt, mint a Mercedesé, csak a motor miatt nem volt esélyük a futamgyőzelmekért harcolni. Daniel Ricciardo szerint jövőre helyzetben lesznek, mert a Renault gyári csapatként tér vissza, ezért vélhetően komolyabban veszik az F1-es projektet. „A szezon végére sokkal jobb lett a kasztnink, egyre magabiztosabbak lettünk" – mondta. „Ez az idény megerősített minket, és már alig várom, hogy jövőre is folytassuk a munkát a srácokkal, szerintem javulni fogunk."

A csapatfőnök Christian Horner azonban arra számít, 2016 is a Mercedes éve lesz. „A szabályok nem sokat változnak, és a Mercedesnek elég nagy előnye van ahhoz, hogy folytassák az uralmukat" – jósolta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!