Vágólapra másolva!
Nem bánta meg, hogy Japánban kikelt magából, úgy érzi, rásütötték, hogy vele mindig csak a baj van. A Hondánál nem lesz leállás az év végén.

Kiábrándító évet zár a McLaren-Honda 2015-ben: mindössze a módosított tavalyi autóval felálló Manort tudták legyőzni, és folyamatosan csak estek-keltek a megbízhatatlan japán erőforrás miatt. A szezonzárón már az is felmerült, hogy Fernando Alonso kihagyja a jövő évet, a spanyol viszont tagadta ezt. Rendszeresen azt hangoztatja, hogy jól érzi magát a McLarennél, bízik a csapat fejlődésében, és nem bánta meg, hogy távozott az idei 2. helyezett Ferraritól.

„A tavalyi év idegesítőbb volt” – mondta Alonso a Ferrariról. „Mindenki a másikat hibáztatta, és azt próbálta bizonygatni, hogy jó munkát végez. Az idei projektet látva viszont én is fejlődtem, és jobb ember lettem” – magyarázta Alonso, aki azt sem bánta meg, hogy Japánban a rádión azt kiabálta: egy GP2-es motor szintjén van a Honda . „A Japánban történtek fontosak voltak, mert a problémáink ismeretében mindenkitől teljes részvétel, több pénz és több ember szükséges.”

Alonso nem érti, miért tartják nehéz embernek Forrás: McLaren

Alonsót az egész szezon során figyelte a közvélemény, mivel 2007 végén viharos körülmények között hagyta el a McLarent, és akadt konfliktusa a Renault és a Ferrari menedzsmentjével is. Néhány kiborulástól eltekintve viszont az idén megőrizte hidegvérét. „Szerintem az a kép, hogy velem mindig csak a baj van, vagy mindig dühös leszek, mindenhová elkísér” – mondta a spanyol, aki furcsállja, hogy a csapatok ezért meg szoktak lepődni a pozitív hozzáállásán.

„Ezen csodálkozok, mert elég gyakran lettem 2. a világbajnokságban úgy, hogy az utolsó versenyen maradtam le a győzelemről, néha drámai körülmények között, mint Abu-Dzabiban 2010-ben, vagy Brazíliában 2012-ben. Mindig a legjobbat hoztam ki magamból, pozitív hozzáállással, a csapathoz közel maradva. Most azt látni, hogy a Mercedes kisajátítja a dobogót, aztán a versenyzők sapkákkal dobálják egymást, és szóba se állnak egymással, de erre senki sem mond semmit."

Nincs megállás a Hondánál

A McLaren problémáinak elsődleges forrása a Honda. Jaszuhisza Arai, a japánok F1-es programjának vezetője elismerte, csak az év közepén jöttek rá a visszanyert energia hasznosításával kapcsolatos gondjaikra, és a Speed Weeknek elmondta, „ezt a szezon során már nem tudtuk megoldani.” Jövőre épp ezért új alapokra helyezik hibrid erőforrásukat, és bíznak abban, hogy második próbálkozásra sikeresebbek lehetnek.

„A filozófiánkat továbbra is követni fogjuk, de a motorunk teljesen új lesz” – mondta Arai az AS-nek. „A tervezés elkészült, és már a tesztek is megkezdődtek. Rengeteg munka vár ránk, ezért lehet, hogy szabadságra sem megyünk. Úgy gondolom, jót tesz, ha tovább dolgozunk” – közölte a japán menedzser, akinek az állása is veszélybe került a Honda kudarcai miatt, de a McLaren történetének legrosszabb szezonja ellenére továbbra is hivatalban maradhat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!