A Mercedes nem vádolja szabálytalansággal a Ferrarit

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Kimi Räikkönen, Ferrari, Lewis Hamilton, Mercedes
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Kimi Raikkonen of Finland and Ferrari drives during practice for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2015 in Mexico City, Mexico. Lars Baron/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Azt sem bánják, ha a Haasszal való együttműködésük előnyhöz juttatja az olaszokat. A Ferrarit nem zavarja, hogy tisztázták a szabályokat.

A Mercedes az Abu-dzabi Nagydíj előtt azt kérte a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), hogy tisztázzák a csapatok technikai együttműködésének kereteire vonatkozó szabályokat. Bár nem mondták ki, a kérés valószínűleg a Ferrari ellen irányult, az idény eleje óta fennáll ugyanis a gyanú, hogy az olaszokat a megengedettnél szorosabb kapcsolat fűzi új partnerükhöz, az F1-be jövőre beszálló Haashoz. Az FIA májusban el is rendelt egy vizsgálatot Maranellóban, ahol főleg a Ferrari szélcsatorna-használatát ellenőrizték, de mindent rendben találtak.

A Mercedesnél nem hibáztatják a Ferrarit, ha előnyhöz jut a Haasszal folytatott együttműködéssel Forrás: AFP/Lars Baron

Az FIA eleget tett a Mercedes kérésének, és vasárnap több kiskaput bezárva tisztázták az együttműködésre vonatkozó szabályokat. A németek elégedettek voltak a szövetség válaszával, és újra rámutattak, hogy a kérésük nem a Ferrari ellen irányult. A jövőben ők is tervezik, hogy hasonló megállapodást kötnek az egyik partnercsapatukkal, ezért szerették volna tudni, milyen alkatrészeket szállíthatnak nekik, és meddig terjedhet az együttműködésük. Elsősorban amiatt aggódtak, hogy a Ferrari a Haasnak kiutalt időben valójában a saját autóján végez szélcsatorna-teszteket.

- mondta az istálló főnöke, Toto Wolff. "A Ferrari és a Haas jól értelmezte az előírásokat. De nem is arról volt szó, hogy a múltbeli eseményeket tisztázzuk, csak a jövőre nézve szerettünk volna biztos információkat szerezni."

Wolff hozzátette, a Mercedes elsősorban a saját jövőbeni tervei miatt kérte a szabályok pontosítását, de az összes csapat számára hasznos lehet, hogy tisztábban látják az előírásokat. Miután meggyőződött arról, hogy a Ferrari szabályosan dolgozik,

azt sem bánja, ha előnyt kovácsolnak a Haasszal kötött együttműködésből.

"Ez a sport pontosan arról szól, hogy előnyhöz kell jutni. Ha nekik ez a szabályok legális értelmezésével sikerül, akkor megérdemlik" - jelentette ki.

Az osztrák elárulta, a jövőben az egyik ügyfélcsapatukkal - a Williamsszel, a Force Indiával vagy a Manorral - szeretnének hasonlóan együttműködni. "Az aerodinamikai fejlesztéseink optimalizálása érdekében gondolkoztunk hasonló partnerkapcsolaton néhány csapattal, akikkel motorszállítói szerződésünk van. A szabályok nem voltak teljesen egyértelműek, bizonyos területeken homályosan és kétértelműen fogalmazták meg őket" - magyarázta. "Ezért világos, nyitott kommunikáció útján kértünk útmutatást az FIA-tól."

A Ferrari nem bánja

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene elmondta, nem zavarja őket, hogy a Mercedes egyértelműbb szabályokat kért. "Mielőtt elkezdtünk a Haasszal dolgozni, az FIA jóváhagyását kértük, és meg is kaptuk" - mondta. "Az egyik csapat - jogosan - megkérte a szövetséget, hogy tisztázzanak néhány pontot. Ezt az FIA meg is tette, úgyhogy minden rendben van."

Nem mindenki hisz azonban a Ferrari ártatlanságában

- a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams kijelentette, nem szeretne az üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, mert az olaszok szerinte a szabályokat megkerülve dolgoznak a Haasszal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!