Vágólapra másolva!
A Ferrarinál azt hitték, a lágy gumikon is továbbjut az abu-dzabi Q1-ből. Räikkönennek összejött, neki 12 ezredmásodperc híján nem.

Sebastian Vettel az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj időmérőjén nagy lehetőséget szalasztott el: a Ferrari versenytempója a péntek esti szimulációk során hiába tűnt veszélyesnek a Mercedesére is, ő már a Q1-ben kiesett, így a 16. helyről kell nekivágnia az év utolsó futamának.

Habár Vettel belső kamerájából először úgy tűnt, a Ferrari motorja elvesztette az erejét a Yas Marina középső szektorában, a német versenyző elismerte, hogy ő lassított le. Először ugyanis Kimi Räikkönenhez hasonlóan a lágy keverékű gumikkal próbálkozott, de csapattársával ellentétben nem futott velük elég jó kört, ezért a Q1 végén visszatért a pályára a szuperlágyakkal. Az első szektorban javított is, de utána elvette a gázt.

„Nem történt semmi drámai. A magyarázat egyszerű: azt hittük, a lágyakon teljesített köröm elég lesz a továbbjutáshoz, de kiderült, hogy tévedtünk" – mondta Vettel, akit Carlos Sainz 12 ezredmásodperccel előzött meg. „Rosszul mértük fel a helyzetet. Egy apró hiba járt súlyos következményekkel."

Vettel már a Q1-ben kiesett Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Räikkönen a lágy Pirelliken egész hétvégén jobban ment Vettelnél, és a Q1-ben is 0,441 másodperccel gyorsabb kört futott velük. „Nekem is gyorsabbnak kellett volna lennem, akkor továbbjutottam volna" – tette hozzá Vettel, akinek nem lesz szokatlan, hogy hátulról kell indulnia Abu-Dzabiban, hiszen három évvel ezelőtt a 24. helyről a 3.-ra jött fel, tavaly pedig a bokszutcából rajtolva a 8. helyig jutott.

„Ezen a pályán lehet előzni. Szerintem megvan a tempónk ahhoz, hogy feljebb kapaszkodjunk. Hogy mennyire sikerül, az majd holnap elválik" – mondta. Bár Vettel nem okolta a Ferrarit a történtekért, a csapat főnöke, Maurizio Arrivabene elismerte, hogy „mi követtünk el egy óriási hibát."

Räikkönen egész nap jól érezte magát az autójában, de a 3. rajtkocka elhódításához meg kellett küzdenie Sergio Pérezzel. A szuperlágy gumikon már péntek este illetve szombat délután sem volt olyan gyors, mint Vettel, és a Q3-ban végül 8 tizeddel elmaradt a pole-t megszerző Nico Rosbergtől.

„Délelőtt csak pár körben küszködtem, az autóm egyébként úgy viselkedett, ahogy szerettem volna, és ilyenkor sokkal könnyebb összerakni egy jó kört" – mondta a finn, aki legutóbb hat fordulóval ezelőtt, Szingapúrban indulhatott a 3. helyről. „A Mercedes ma és tegnap is nagyon gyors volt, a köridejeik kicsit jobbak voltak a mienknél, de a holnapi verseny egy másik történet lesz. Ma kihoztam a maximumot a lehetőségeimből."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!