Vágólapra másolva!
Megpróbálkozott valami újjal, hátha így Abu-Dzabiban legyőzheti Rosberget az időmérőn, de nem sikerült neki. A németnek ez a pole jobban ízlett a többinél.

Nico Rosberg az idei hetedik, sorozatban a hatodik pole pozícióját szerezte meg az Abu-dzabi Nagydíj időmérőjén. Bár ezúttal a Q1-ben és a Q2-ben Lewis Hamilton mögött végzett, a Q3 mindkét etapjában gyorsabb volt nála, s végül tetemesnek számító, 0,377 másodperces előnnyel legyőzte a csapattársát.

„Általában nem esek túl nagy izgalomba a pole-tól, mert szombaton nem osztanak pontokat, de ez most nagyon menő érzés volt" – ismerte el Rosberg. „Az utolsó körömet fantasztikusnak éreztem, csodálatos, hogy újra az élről rajtolhatok."

A német versenyző, aki már három futammal ezelőtt elvesztette az esélyét a vb-címre, ismét hangsúlyozta, hogy nem tudja, az utóbbi időben miért fordult az ő javára a kocka. „Jó érzés a csúcson befejezni a szezont, ilyen hajrá után jövőre is motivált leszek, de azért a képlet nem ennyire egyszerű" – figyelmeztetett. „Jövőre is keményen fogok igyekezni. Feltámadásról szó sincs, csak fejlődésről."

Hamilton nem érti

Hamilton már hét verseny óta nem indulhatott az élről, de mivel az első tizenkét alkalomból tizenegyszer megszerezte az első rajtkockát, az idei pole-trófea már úgyis régen az övé. Elismerte, hogy nagyon szerette volna megállítani Rosberg menetelését, az autójával azonban továbbra sem találja az összhangot, ezért megpróbált valami mást – hiába.

„Az év elején sokkal otthonosabban éreztem magam az autóban" – ismerte el a Mercedes által a szingapúri küszködés után elvégzett módosításra utalva. „Csak a balansszal nem vagyok kibékülve. Pár verseny óta más lett. Megtettem, amit tudtam; a mérnökeimmel keményen dolgoztunk, hogy valami újat kipróbálva megkerüljük a problémát. Ezen a hétvégén teljesen mással próbálkoztunk, mint eddig..."

Hamilton Monza óta nem szerzett pole-t Forrás: AFP/Tom Gandolfini

Egy futóműelemre célozva hozzátette: „Mérges vagyok magamra egy kicsit, mert leszedtünk valamit az autómról, de végső soron úgysem tehettem semmit, hogy legyőzzem őt. Igazából fogalmam sincs, miért. Tulajdonképpen egész hétvégén küszködtem, Nico viszont fantasztikusan munkát végzett, különösen a Q3-ban."

A győzelmek terén Hamilton 10:5-re vezet Rosberggel szemben, ezért ha vasárnap a 2. helyről indulva is nyerni tud, ugyanúgy 11:5-ös mérleggel fogják zárni a szezont, mint a tavalyit. Hamiltonnak elvileg lesz esélye az előzésre, mert míg az ő motorja még csak kb. 1600 km-t teljesített, a csapattársáé a monzai hiba miatt már több mint 3600-at, ezért gyengébb lehet. A brit ennek ellenére nem maradéktalanul optimista.

„Versenykörülmények között általában kicsit jobb a helyzet, de a határon egyensúlyozva küszködök az autóval" – mondta. „Nehéz előzni ezen a pályán. Hiába van ott a DRS-zóna a hátsó egyenesben, a 2-es és 3-as kanyarban nem könnyű közel maradni az elöl haladóhoz, aki ezért elhúzhat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!