Vágólapra másolva!
Horner szerint Mateschitz azért döntött a maradás mellett, mert rengeteg pénzt fektetett a sportba az elmúlt években. A Renault a jövő hét előtt biztosan nem tesz bejelentést.

Pénteken biztossá vált, hogy a Red Bull jövőre is marad a Forma-1-ben, miután a csapatfőnök Christian Horner megerősítette, találtak motort a 2016-os szezonra. Az energiaital-gyártó vállalat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz korábban többször is a kiszállással fenyegetőzött, de Horner szerint végül belátta, hogy az elmúlt években ehhez túl sok pénzt fektetett a sportba.

„Nem titok, hogy a nyár folyamán Dietrich Mateschitz kiábrándult az F1-ből. Rossz irányba haladtunk, és néhány személyes megbeszélése sem a várt eredményt hozta" – nyilatkozta Horner. „Az elmúlt 10 évben azonban ő volt az F1 legelszántabb támogatója: két csapatot hozott létre, egy új futammal bővítette a versenynaptárat. Világszinten óriási összegeket fektetett az F1 promóciójába, a Red Bull utánpótlásprogramján keresztül pedig a fiatalokat is segítette. A különböző területeken több mint 1500 alkalmazottnak adott munkát."

Horner szerint Mateschitz „leült, átgondolta a helyzetet, és úgy döntött, túl sokat veszíthet a kiszállással", mivel a termékét jelentős mértékben az F1-en keresztül reklámozza. „Ha már ennyi pénzt fektetett a sportba, szeretné látni, hogy a csapata visszatér a korábbi dicsőséghez" – tette hozzá Horner. „A jelenlegi teljesítményünket figyelembe véve ez nagy kihívás lesz."

A Red Bull már túl sok pénzt fektetett az F1-be Forrás: AFP

Még várni kell

A Red Bull rövid távú jövője tehát rendeződött, minden jel szerint a Renault partnereként folytatják, bár Horner nem tagadja, hogy 2017-re valószínűleg más megoldás után néznek. A Lotus azonban továbbra is aggódhat, mert hiába dolgoznak szorosan együtt a Renault-val, a franciák még mindig nem döntötték el véglegesen, hogy felvásárolják-e az istállót. A hírek szerint már minden adott ahhoz, hogy újra gyári csapatot indítsanak, de Bernie Ecclestone-nal nem sikerült megegyezniük a kereskedelmi bevételekből származó pénzdíjakról.

A Renault F1-es főnöke, Cyril Abiteboul elmondta, a héten már biztosan nem fognak bejelentést tenni a jövőjükkel kapcsolatban. „Az viszont nagyon valószínű, hogy a jövő héten bejelentünk valamit" – nyilatkozta. „Mindig azt mondtuk, hogy a szezon után szeretnénk ezt megtenni. Az idény vasárnap véget ér, december elején pedig megtesszük a bejelentést."

A Lotus helyettes csapatfőnöke, Federico Gastaldi elmondta, a Renault emberei már hetek óta dolgoznak az enstone-i gyárukban, de egyelőre nem tehetnek többet, ők is a végleges döntésre várnak. „Ezt nekik kell bejelenteniük, mi nem kényszeríthetjük őket, hogy hozzák meg a döntést. Csak rajtuk múlik" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasább