Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok szerint a fiatal hollandra kell a legjobban odafigyelni, de elismerően nyilatkozott Sainz teljesítményéről is.

Az idény elején sokan kétségbe vonták, hogy a Toro Rosso helyes döntést hozott, amikor két fiatal újoncot szerződtetett a 2015-ös idényre, de Max Verstappen és Carlos Sainz is megállta a helyét a Forma-1 mezőnyében. Közülük is a mindössze 18 éves holland nyújtott meggyőzőbb teljesítményt: nemcsak az agresszív előzéseivel hívta fel magára a figyelmet, hanem kiegyensúlyozott teljesítményt is nyújt, a legutóbbi hat futamon pontszerző helyen ért célba.

Sokakhoz hasonlóan Sebastian Vettel sem számított rá, hogy Verstappen minden idők legfiatalabb F1-es pilótájaként ilyen magabiztosan lesz az első idényében. "Meglepett Max teljesítménye - nagyon agresszíven versenyez, néha túl agresszíven is" - nyilatkozta a négyszeres világbajnok, aki szintén a Toro Rossónál töltötte az első éveit. "De eddig nagyon jól alakul az idénye, és kétszer is a 4. helyen tudott célba érni."

Vettel szerint Verstappen oda kell figyelni Forrás: AFP/Josep Lago

Vettel szerint a fiatal generációból Verstappenre kell majd leginkább odafigyelni a jövőben, "az életkora miatt ráadásul rengeteg ideje van" bizonyítani. "Biztos vagyok benne, hogy nekünk, az idősebb generáció tagjainak is aggódnunk kell miatta" - jelentette ki.

A német a másik újonc, Sainz teljesítményét is dicsérte. A 21 éves spanyol eddig 31 ponttal kevesebbet szerzett a csapattársánál, de több műszaki hibája volt, és hét versenyen neki is sikerült az első tíz hely valamelyikén célba érnie.

"Carlos és Max egyaránt remek munkát végzett, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az idén" - mondta Vettel. "Ismerem őket, főleg Carlost, még a Red Bullnál töltött évekből. Sokat segített a szimulátorban, minket támogatott a munkájával - jó látni, hogy most ők is versenyezhetnek."

Verstappent a képességei alapján egyre gyakrabban hasonlítják a sport nagyjaihoz. Ő a De Telegraafnak azt mondta, a bókok jól esnek neki, és úgy érzi, képes lenne Vettelhez vagy Lewis Hamiltonhoz hasonló teljesítményre. „Ezt nehéz megítélni, de szerintem az egyetlen különbség hozzájuk képest, hogy több a tapasztalatuk" – jelentette ki. „Ami a tempónkat illeti, késznek érzem magam arra, hogy szembeszálljak velük. Erről azonban beszélni könnyű."

A fiatal holland versenyző hozzátette, hogy az édesapja, Jos a jövőben is fontos szerepet fog játszani a pályafutásában. „Ha az autóban vagy a garázsban belenézek a tükörbe, mindig ott látom" – mondta. „Ez mindig így volt, amióta kisfiúként először szálltam be egy gokartba. Ő nemcsak az édesapám és a barátom, hanem a mentorom is, aki segít kiereszteni a gőzt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!